Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća Kutine

Mrtvačnica u Kutinskoj Slatini?

Vijećnica Milena Šimundić (HDZ) na Aktualnom satu zahvalila je u ime mještana Selišta vatrogascima i MUP-u na pomoći kod nedavnih obilnih kiša i ponovno upozorila na probleme s odvodnim kanalima u Selištu, Kutinskoj Slatini i Krajiškoj Kutinici gdje se voda za većih kiša izlijeva na cestu i stvara probleme. Uputila je i pitanje oko objekta na groblju u Kutinskoj Slatini koji je u lošem stanju. Što se tu planira napraviti? Odgovorio joj je direktor Komunalnih servisa Krešimir Lenić rekavši kako je projektiranje toga prostora u izradi na nekih 50 m2 i u planu je njegova izgradnja. Spominje se cijena između 30 i 40.000 eura za taj prostor koji bi trebao biti sličan prostoru za ispraćaj u Janja Lipi i završen sljedeće godine.
Slavko Snovak (HNS) nastavno na temu grobalja ukazao je na derutan prostor preko puta groblja u Kutini gdje se nalazila cvjećarna te kako bi podhitno trebalo nešto s tim napraviti. Budući da je vlasnik prostora Moslavina d.o.o., direktor Mijo Šepak odgovorio mu je kako taj objekt ide u prodaju putem javnog nadmetanja za djelatnost primjerenu toj lokaciji. Interes za tu zgradu postoji, Ima ga i Crkva, neke udruge, no prije prodaje ići će se na promjenu urbanističkog plana.

Cijena poslovnog prostora u novoj zgradi?

Roberta Krpesa zanima kolika će biti cijena poslovnog prostora u novoj zgradi na trgu dr. Franje Tuđmana. “Radi se procjena poslovnog prostora i ona će pokriti ono što smo mi preplatili kroz multimedijalnu dvoranu” dio je objašnjenja gradonačelnika Zlatka Babića. Krpes je upozprio i na probleme s odvodnjom ispod Doma zdravlja za vrijeme jakih oborina I taj s eproblem ponavlja. Direktor Moslavine d.o.o. rekao je kako je  desetak takvih točaka sanirano kroz aglomeraciju, ni kako se u tom dijelu problem može riješiti jedino apsolutnom sanacijom.

Čišćenje moloka

Matej Šurbek (HDZ)ukazao je na neugodne mirise koji se šire iz moloka tražeći njihovo pojačano održavanje od strane Eko Moslavine. Direktor Danijel Husnjak odgovorio mu je kako se moloci dezinficiraju i čiste, no mirisi ljeti su specifični posebno pri zagrijavanju biomase , te objasnio kako je to gotovo nemoguće spriječiti.

Kupnja novih zvona u Repušnici

Josip Kinderman zatražio je pomoć grada za kupnju novih zvona. Repušnica će naime 2026. godine obilježiti 50 godina postojanja župe i u planu je kupnja novih zvona i izrada monografije. Njihova je cijena 30 000 eura bez PDV-a. U sve će biti uključena i biskupija I županija, pa očekuje da se I grad uključi. Dobio je pozitivan odgovor.

Što je s tvrtkom Accolade?

Momir Rajšić (Laburisti)postavio je pitanje jesu li još aktualni češki investitori tvrtka Accolade odnosno njihovo pismo namjere koje je prezentirano vijećnicima lani. Odgovor je dao pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić. “Ponuda Accolade-a I dalje stoji i u fazi smo usuglašavanj toga ugovora. To tražikompleksan pristup” , rekao je Krmelić. Zemljište vrijedi 15 mln eura, jesu li oni to spremni osigurati? Sada su tu i mjere Vlade RH hoće li se ići prema programu državnih potpora, vidjet će se. Uglavnom zaključak je kako se na tome radi.

Vijećnik Jure Nikšić (HSU) u ime umirovljenika koje zastupaju vijeću zahvalio je na donaciji vozila Domu za starije I nemoćne u Domu zdravlja od strane Grada Kutine.