Osnovna škola Mate Lovraka obilježila 235. obljetnicu

Osnovna škola Mate Lovraka svečanom priredbom u Domu kulture obilježila je 235. obljetnicu svoga rada. Najstarija kutinska škola odolijeva vremenu i pripada kutinskim znamenitostima nalazeći se u starom dijelu Kutine, Crkvenoj ulici, između trijemova i Crkve.

Škola koja navršava 235 godina razlikuje se po svojoj gradnji od suvremenih škola, no uspješno se uklapa u novi tijek obrazovnog procesa što potvrđuju svojim školskim postignućima. Ove školske godine broje 356 učenika u 27 razrednih odjela – napomenula je to u uvodnom govoru ravnateljica škole Vedrana Banda. Izrazila je zahvalnost svim učiteljima i roditeljima na dobroj suradnji, ali i osnivaču škole Gradu Kutini na podršci. Posebno je naglasila borbu protiv vršnjačkog nasilja u koju su uključeni svi dionici obrazovnog procesa u školi, a koja je danas iznimno važna.


  Gradonačelnik Zlatko Babić čestitao je obljetnicu školi kroz koju su tijekom dugog niza godina prošli mnogi znameniti građani kako Kutine, tako i Hrvatske, te naglasio kako je riječ o školi koja ima dušu. Posljednjih godina škola je energetski obnovljena te je najavljen nastavak rada na njezinom osuvremenjivanju, u koji spada i najavljena dogradnja adekvatne školske kuhinje.

Program je bio koncipiran u dva dijela uključujući povijest škole prikazanu kroz film, te suvremeni dio u kojem su se predstavili učenici matične i područnih škola svih razreda.

Program je pratio nit vodilju, čuveno djelo Mate Lovraka “Družbu Pere Kvržice”. Dramski, plesni i glazbeni nastupi izmjenjivali su se, a školski bend predstavio se u rock maniri.


 I ovoj priredbi prisustvovali su umirovljenici škole, koji su se u neformalnom ozračju pojavili i u filmu, te zaključili kako je najvažnije – da djeca s radošću idu u školu.