Napreduju radovi na “Kući meda”

Sukladno planu napreduju radovi uređenja „Kuće meda“ u Strušcu. Riječ je o nekretnini koju je za potrebe rada Udruge pčelara „Lipa“ kupio Grad Popovača. Tradicijska je to građevina smještena u središtu naselja, a koja sada polako poprima novu vizuru.  Nalazi se u neposrednoj blizini Društvenog i Vatrogasnog doma, pri samom ulazu u Park prirode Lonjsko polje, te predstavlja jedan objedinjeni kompleks za društvene aktivnosti.

Kako bi se uvjerili u napredak radova i dogovorili oko nastavka drugih aktivnosti, posjetili su je gradonačelnik Josip Mišković i predsjednik pčelarske udruge Drago Plaščar.

„Ova poljoprivredna grana ima svoju budućnost, a posebice se ponosimo činjenicom da je naša Sisačko-moslavačka županija vodeća po broju košnica i proizvodnji meda u RH. Ova kuća bit će jedna dobra priča budući da je pčelarstvo i proizvodnja meda iz godine u godinu na našem području sve veća i veća. Ideja je došla od Udruge „Lipa“ koja je željela da tradiciju proizvodnje meda u našem kraju sačuvamo i prezentiramo u Muzeju. „Kuća meda“, uz to što će biti njihov dom, bit će i mogućnost za prezentiranje njihovog truda i rada. Tu ćemo otvoriti kušaonicu meda te na taj način također prezentirati naš lokalni proizvod. Moslavina ima veliki potencijal za razvoj turizma i jedan od turističkih sadržaja koji želimo ponuditi u budućnosti je upravo „Kuća meda“ čijem se završetku veselimo.“ – rekao je gradonačelnik Josip Mišković.

Udruga pčelara „Lipa“ broji 80-ak članova s područja Grada Popovače i Općine Velika Ludina, a koji su aktivni u pčelarstvu, proizvodnji meda i očuvanju pčela. Realizacijom „Kuće meda“ oni će tako dobiti prostore za svoj rad, ali i za promociju pčelarstva i ovog kraja općenito.

Uz prostor koji će biti namijenjen za edukativne aktivnosti, te već spomenuti prostori namijenjeni za tzv. Muzej pčelarstva i kušaonicu, u kući će biti i prostor za prodaju meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Prostor dvorišta iskoristit će se za postavljanje pokusnog pčelinjaka te za postavljanje edukativnih tabli o medonosnom bilju kojeg na ovom području zaista mnogo. „Ovo područje je Bogom dano za pčelarenje. U Strušcu je smješteno najviše naših pčelara. Moslavačka gora daje nam bagerm, a Lonjsko polje metvicu, amorfu i livadu, dok za potrebe paše repice i suncokreta moramo ići dalje.“ – pojasnio je Plaščar.

Što se tiče uređenja, istaknuti treba kako je zamijenjena dotrajala stolarija, rekonstruirane su vodovodne i plinske instalacije, ugrađeno je centralno grijanje, a nabavljen je i određeni inventar. Uz uređenje zidova i podova, potrebna je još nabavka potrebne opreme, ali i uređenje dvorišnih prostora te samog dvorišta.

Potražnja za objektom bila je višegodišnja, ali na kraju i zadovoljavajuća za Udrugu „Lipa“, zaključio je predsjednik Drago Plaščar posebno zahvalivši Gradu i gradonačelniku na prepoznavanju njihovog aktivnog rada i vrednovanju postignutih uspješnih rezultata.