Knjižničari na 3. Okruglom stolu o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja

Gradska knjižnica i čitaonica Ante Jagar Novska,  10. svibnja, bila je domaćin 3. Okruglog stola o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja.

Knjižničari su tako mogli saznati što je sve potrebno da bi se u malim mjestima pokrenuo infrastrukturni europski projekt i izgradio multifunkcionalan kulturno-turistički centar.

U fokusu su bile dobrobiti čitanja za emocionalno, mentalno, ali i fizičko zdravlje, pogotovo djece i mladih. Budući da djeca, mladi i odrasli nažalost premalo čitaju, ali se i premalo kreću, knjižničare su se upoznali s teorijskim pretpostavkama, ali i sa praktičnim primjerima povezivanja kretanja, učenja, opuštanja i čitanja uz pomoć različitih metoda, te s programima koji objedinjuju čitanje, kretanje i kulturnu baštinu i mogućnostima koje pružaju audioknjige.

Naime, razvijena kultura čitanja podrazumijeva visoku razinu (čitalačke) pismenosti, a visoka razina pismenosti nužan je preduvjet svakog napretka – ekonomskog, socijalnog, kulturnog i osobnog. Stupanj razvijenosti nekoga društva u izravnoj je vezi s razvijenošću kulture čitanja upravo zbog njezinih dugoročnih i dalekosežnih implikacija na sve segmente društva.

Sagledavanjem kulture čitanja u širem kontekstu nastoji se potaknuti knjižničar(k)e, osnivače knjižnica i donositelje odluka na promišljanje aktivnosti poticanja čitanja  s novog motrišta te na ulaganje dodatnih intelektualnih i materijalnih resursa u inovativne kulturne programe u malim sredinama, ostvarene u suradnji s lokalnom zajednicom, što bi u konačnici moglo doprinijeti njihovu kulturnom, društvenom i ekonomskom razvitku i, ako se dosljedno provede, dovesti do promjene paradigme na nacionalnoj razini.

Predavači na ovom okruglom stolu su bili Darija Jež, ravnateljica novljanske knjižnice, Klementina Batina, viša stručna suradnica Odsjeka za etnologiju HAZU, novinarka Ljubica Letinić te kineziolog Tomislav Dolušić.

Uz domaćine, u organizaciji ovog okruglog stola sudjelovali su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za čitanje te Sekcija za narodne knjižnice, a potporu za njegovo održavanje dalo je i Ministarstvo kulture i medija RH.

Na ovom važnom događaju za knjižničare sudjelovale su i predstavnice kutinske i popovačke knjižnice, a koje su tom izrazilo zadovoljstvo s prezentiranom građom koja će im uvelike pomoći u budućem radu.

Fotografije: Radio postaja Novska, Novska.in