35. rođendan Doma za starije osobe Sisak

Dom za starije osobe Sisak svečanim je programom obilježio 35. obljetnicu. Korisnici i zaposlenici Doma tom su prigodom pripremili modnu reviju, dok je u glazbenom dijelu nastupio Đani Stipaničev, a razveselili su ih i tamburaši.

„35 godina Doma za starije osobe Sisak zaista je značajan datum svima nama, ovom gradu i našoj županiji. Sisačko-moslavačka županija je jedinstvena županija u državi koja osobito skrbi o starijim osobama. Ni u jednoj županiji ne grade se domovi i proširuju smještajni kapaciteti kao u Sisačko-moslavačkoj županiji na čemu zahvaljujemo Županiji i inicijativi župana Ivana Celjaka“ -izjavila je ravnateljica Ružica Čakširan.

Dom za starije osobe Sisak 35. rođendan dočekao je obnovljen i uređen, s proširenim kapacitetom i provedenim velikim ulaganjima u kvalitetniji smještaj najstarijih sugrađana.

„Čestitam vam od srca 35. rođendan i želim vam da ga svi zajedno radosno proslavimo uz bogat program koji ste za nas pripremili. Želim vam da svaki dan budete ovako radosni“ – čestitao je korisnicima župan Ivan Celjak.

Na inicijativu Sisačko-moslavačke županije pokrenuti su radovi obnove Doma za starije osobe Sisak te su u ožujku 2023. godine završeni. Radove u ukupnoj vrijednosti višoj od 1,3 milijuna € financirao je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje što je bio prvi ozbiljniji zahvat obnove od njegovog otvorenja prije 35 godina. 

Sisačko-moslavačka županija iz vlastitog je proračuna financirala proširenje kuhinje, čime su stvoreni uvjeti za pripremu većeg broja obroka što je nužno budući Sisačko-moslavačka županija povećava smještajne kapacitete za starije osobe.

S većom i proširenom kuhinjom povećan je i broj pripremljenih obroka koji se dostavljaju kao dio izvaninstitucionalne skrbi u sklopu programa Pomoć u kući.

Vrijednost radova na proširenju kuhinje iznosi nešto manje od 75 000 €, a krajem prošle godine nabavljeni su i uređaji kojima je opremljena nova i proširena kuhinja Doma za starije osobe Sisak.

Dom za starije osobe Sisak odvojio se od sustava grijanja Športsko-rekreacijskog centra Sisak te sada ima vlastitu kotlovnicu za grijanje. Radovi ugradnje nove kotlovnice vrijedni više od 80 000 € također su financirani iz Županijskog proračuna.

Kapacitet Doma je 240 korisnika i u potpunosti je popunjen.

U posljednje dvije godine Sisačko-moslavačka županija pokrenula je niz projekata kojima je povećala smještajne kapacitete za oko tisuću novih mjesta za korisnike domova za starije osobe.

Sisačko-moslavačka županija uredila je prvi Dom za starije osobe u Kutini za 45 korisnika. Otvaranje Doma za starije osobe u Kutini najznačajniji je projekt Sisačko-moslavačke županije u Moslavini u posljednjih 30 godina, a pokrenut je inicijativom sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka. Radovi prenamjene zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije za potrebe Doma za starije osobe u Kutini investicija je financirana iz Županijskog proračuna, a vrijednost investicije je oko 2 milijuna €. Na području Siska šire se smještajni kapaciteti za 70 do 100 osoba, dograđuje se Dnevni centar za starije osobe u Novskoj, a u tijeku je i obnova Doma za starije osobe Petrinja. Obnovljena je zgrada Doma za starije osobe u Glini, a uređenjem prostora zadnje etaže Doma zdravlja SMŽ u Glini, kapacitet Doma povećan je sa 79 na 104 mjesta.

U sklopu obnove i nove izgradnje nakon potresa Sisačko-moslavačka županija realizirala je i jedinstven projekt u Hrvatskoj, izgradnju modernih županijskih umirovljeničkih naselja. U tri grada u županiji u vrlo kratkom roku izgrađena su naselja u kojima su smješteni stanovnici čiji su domovi stradali u potresu, a kad njihove kuće budu obnovljene, naselja će ući u sastav domova za starije osobe.

Županijsko naselje „Banovi dvori“ u Glini sastoji se od 74, naselje „Petrinia“ na dvije lokacije u Petrinji od 57, a sisačko naselje „Zelenjak“ od 35 stambenih objekata.

Sisačko-moslavačka županija subvencionira i razliku između stare i nove cijene smještaja u Domu za starije osobe Sisak i Petrinja na čemu su korisnici posebno izrazili svoju zahvalu.

Značajnu obljetnicu djelatnicima i korisnicima Doma čestitali su brojni gosti, među kojima i državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine  Domagoj Orlić te gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Ovim događajem službeno je započelo i obilježavanje Dana Sisačko-moslavačke županije.