Završna konferencija projekta „NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti“

U Poduzetničkom inkubatoru u Kutini danas je održana završna konferencija projekta „NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti“ čiji je nositelj Grad Kutina. Projekt se provodi od 1.08.2022. do 30.04.2024. i na samom kraju projekta svi dionici su zadovoljni ostvarenom suradnjom i rezultatima. Cilj projekta bio je poboljšati kapacitete osnovnoškolskog obrazovanja na području Kutine opremanjem 5 STEM učionica i edukacijom učenika i učitelja. Fokus na STEM područja matematike, tehnologije i inženjerstva imao je za cilj pripremiti učenike za uspješan nastavak obrazovanja na srednjoškolskoj razini.

„Projekt je ostvaren uz pomoć RA MRAV, a partneri su nam bile kutinske osnovne škole, od kojih su svih 5 bile uključene u projekt. Uz njih tu je bio i Učiteljski fakultet Rijeka, Modelarski centar Kutina, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Sveučilišno učilište Volda (VUC) – javno sveučilište primijenjenih znanosti iz zemlje donatora Norveške“, istaknula je voditeljica projekta Ana Marija Benčić. Vrijednost projekta je 904.289,78 eura od kojega je 514.218,34 eura utrošeno na opremu kutinskih osnovnih škola. Sredstva su osigurana kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva.

Kroz 21 mjesec trajanja ovog projekta provedene su razne aktivnosti u školama, a veći dio u Osnovnoj školi Stjepana Kefelje. Ravnatelj škole Ivica Petrović iznimno je zadovoljan rezultatima ovoga projekta od kojega će najviše koristi imati djeca koja su kroz njega dobila nove perspektive iz STEM područja, ali i učitelji koji su također dobili nove vrste edukacija.
 

Projektom je zadovoljan i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić: „Više od polovice financijskih sredstava projekta utrošeno je na financiranje nabave opreme za opremanje STEM učionica u našim školama, što uključuje najmoderniju informatičku opremu. Djeca su kroz ovaj projekt dobila poticaj i motivaciju za tehnička zanimanja i sigurno će razmišljati u tom smjeru u svom budućem školovanju“. U tri škole nabavljena je i asistativna oprema koja je namijenjena za Afterschool program – program rada s djecom s posebnim potrebama (problemima u ponašanju, učenju, komunikaciji i govoru), pri čemu su kroz projekt za rad s učenicima financirani logoped, psiholog i pedagog. Drugi dio sredstava utrošen je na brojne aktivnosti, edukacije, radionice i terenske nastave, natjecanja, STEM sajmove namijenjene za više od 600 učenika i 100 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika.

Direktor RA MRAV Tomislav Kojundžić također ističe kako je zadovoljan uspješnom provedbom ovog projekta. Suradnju s partnerima ocjenjuje vrlo dobrom te će, kako ističe, Agencija raditi na tome da sličnih projekata bude što više. Tijekom završne konferencije s pozitivnim dojmovima obratili su se i partneri projekta.