Pomoćnici u nastavi – sve bliže rješavanju svoga statusa

Grad Kutina povećao je sredstva za pomoćnike u nastavi u svim školama. Njihova je satnica povećana sa 5,41 euro na 6,41 euro, što je važeće od 1. siječnja. Financiranje pomoćnika u nastavi u 2023./2024. iznosi 200.000,00 eura. Projekt pomoćnika u nastavi Grad Kutina provodi od 2015. godine uz pomoć bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda i uz sufinanciranja Grada, a njihova je uloga pomoći učenicima s poteškoćama u razvoju.
  Kroz prvi projekt 2015. osigurano je 15 pomoćnika u nastavi. S godinama njihov je broj kontinuirano rastao zbog povećanih potreba tako da u ovoj pedagoškoj godini na području Kutine rade 34 pomoćnika u nastavi. Grad Kutina sufinancira njihov rad te oni sada imaju i sva materijalna prava temeljem važećih kolektivnih ugovora, kao što su božićnica, uskrsnica, regres i dar za dijete. Među pomoćnicima u nastavi nalaze se i 4 pomoćnika u nastavi u dječjem vrtiću na puno radno vrijeme, te 9 na pola radnog vremena.
Projekt pomoćnika u nastavi doprinosi sustavnom uključivanju djece s teškoćama u razvoju u redovne programe osnovnih škola i očekuje se nastavak njegovog provođenja. Ono što je za pomoćnike u nastavi osobito važno je definiranje pravilnika i regulacija njihovog radno pravnog statusa, u čemu će sudjelovati i njihovi predstavnici.