Nataša Debeljak i Marina Kuleš: promocija knjige „Običaji“

Dvije kutinske mlade spisateljice Marina Kuleš i Nataša Debeljak, koje pišu pod pseudonimom Mana Pass, u Kutini su predstavile svoju četvrtu knjigu „Običaji“. Dio je to serijala od pet knjiga kojim mlade autorice zapravo žele predstaviti život u Hrvatskoj s raznih aspekata.

Knjiga je predstavljena u Multimedijalnom centru u novoj zgradi na Trgu dr. Franje Tuđmana, uz promociju moslavačkih običaja dobrodošlice koji prate temu knjige, nudeći posjetiteljima djelić ljepote moslavačke tradicije. Kao što sve njihove priče proizlaze iz životnih iskustava, tako je i s novom knjigom koja ne prikazuje samo moslavačke običaje koje autorice najbolje poznaju, nego i običaje drugih krajeva Hrvatske, njihove specifičnosti, dijalekt i tradiciju.

 Posebnu su pozornost dale ljudima koji zapravo i čine svaki kraj, koji ga simboliziraju i koji su dio kolektivnih sjećanja.
 U Kutini su uz autorice o običajima govorile kutinska etnologinja Slavica Moslavac, predsjednica KUD-a Repušnica Sanja Durbek, te vinar Nikica Katić. Svojim su riječima dočarali male sličice Moslavine.  

  U glazbenom dijelu programa nastupile su članice KUD-a Repušnica s pjesmama čije je stihove napisao preminuli Dragutin Pasarić, jedan od najvećih promotora moslavačkih običaja.
„Cijelo jedno poglavlje vezano je uz Kutinu, kao i sve naše knjige. Spominjemo neizbježne vinograde, Petrokemiju…“, rekla je tom prilikom Nataša Debeljak koja je najavila da rade i na petoj knjizi, te kako imaju ideja i o pisanju za djecu. Marina Kuleš istaknula je kako su one i jako dobre prijateljice koje žele pisati i pri tome su odgovorne jedna prema drugoj.  


  Puno toga moglo se čuti o pisanju ovog kutinskog tandema kroz razgovor koji je s autoricama vodila Suzana Pomper, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Kutina.
  Promocija je završila pjesmom, buhtlama od domaćeg pekmeza, vinom Kleti Romi te slasticama uz druženje autorica s domaćom publikom.
 U ime Grada Kutine događaju je prisustvovala pomoćnica pročelnika, Kornelija Marošević.

“Naš serijal je autentičan prikaz života u Hrvatskoj te ističe ljepotu i izazove suvremenog društva. Dok se bavimo temama ljubavi, prijateljstva i mentalnog zdravlja, nastojimo potaknuti važne rasprave i pružiti podršku mladima. Putem kontakata i programa na kraju knjige i na našoj web stranici želimo osigurati da se svatko osjeća podržano i da zna gdje potražiti pomoć. Zanimljivo je što svaku knjigu pišemo zajedno i ne, nećete pogoditi koja je pisala koje poglavlje. Nisu uspjele ni naše mame“ – Nataša Debeljak.

 “Nije nimalo lako riječima opisati ponos koji sada osjećamo. Serijal koji je nekoć bio samo ideja sada je puno više od toga. Svaka knjiga predstavlja autentičan prikaz stvarnih iskustava, prikupljenih iz različitih izvora, kako bismo nježno osvijestile izazove s kojima se mladi suočavaju. Počele smo pisati iz dubokog uvjerenja da će naš serijal poticati važne rasprave o temama ljubavi, prijateljstva i mentalnog zdravlja. Reakcije koje dobivamo od čitatelja posljednjih godina pokazuju nam da je to bila dobra odluka”  – Marina Kuleš.