Mraz poharao voćnjake i vinograde u Velikoj Ludini – proglašena elementarna nepogoda

U periodu od 20. ožujka do 22. travnja uslijed niskih temperatura došlo je do prirodne nepogode -mraza koji je izazvao velike štete na višegodišnjim nasadima na području općine Velika Ludina.

Na osnovu prijedloga načelnika, Župan Sisačko-moslavačke županije proglasio je 24. travnja navedenu prirodnu nepogodu.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda obvezuje se općinsko povjerenstvo za procjenu šteta da u zakonski propisanom roku unesu prvu procjenu štete u Registar šteta, te unesu i proslijede putem Registra šteta konačnu procjenu šteta Županijskom povjerenstvu.

Zbog ove zakonske obveze iz Općine mole poljoprivrednike koji su pretrpjeli štete da cjelovito popunjen obrazac, koji je moguće preuzeti na mrežnim stranicama općine te fizički u zgradi općine, dostave najkasnije do 02.05..

Kako pojašnjava Vladimir Bohatka, predsjednik Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, temperature su u navedenom periodu nekoliko puta bile ispod 00C. Najveće su štete, u većini slučajeva 100-postotne, nastale u nižim pojasevima, dok su nešto manje na površinama podno Moslavačke gore, na višim nadmorskim visinama.

Od kultura, najviše su stradali vinogradi i voćnjaci, koji su zbog perioda visokih temperatura vegetacijski već poprilično napredovali.

Višepostotne štete i ovoga su puta imali manji proizvođači čiji su nasadi stariji, dok veliki proizvođači koji imaju i sustave zaštite od mraza poput tzv. “antifrost” sustava zaštite uz pomoć “kišenja” te  “hvatača mraza” ili vjetrenjača, štete su vidljive, ali su znatno manje.