“Glazbena zbirka u gostima” – Muzej Moslavine i Gradski muzej Sisak

U Muzeju Moslavine otvorena je izložba Gradskog muzeja Sisak pod nazivom „Glazbena zbirka u gostima“. Kako je istaknula ravnateljica kutinskog Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić, riječ je o dobroj međumuzejskoj suradnji Kutine i Siska koja će se nastaviti uzvratnom izložbom Muzeja Moslavine u Sisku pod nazivom „Nafta u Moslavini“.

  Sam ulazak u prostor Galerije Muzeja Moslavine posjetitelja vraća u prošlost, uz onaj poseban zvuk pucketanja ploča, kojega je danas u vrijeme suvremene tehnologije teško pronaći.

  Kustos Gradskog muzeja Sisak, Predrag Jelić rekao je kako je ova mala putujuća izložba zamišljena i kao svojevrsno pedagoško sredstvo za mlade, ali i odrasle. Izložbu čine predmeti iz fundusa nekoliko zbirki Gradskog muzeja Sisak: Zbirke Kraker – originalno smještene u Holandskoj kući, info centru industrijske baštine grada Siska, Tehničke zbirke GMS i Zbirke zvučnih zapisa GMS.

 „Ovdje možete vidjeti stare fonografe, gramofone i radio uređaje… Građani to nemaju prilike vidjeti, osobito ne ovako izbliza. U Sisku je interes za ovakvu vrstu uređaja, osobito prije potresa, bio velik. Ono što je zanimljivo je da je većina tih uređaja funkcionalna i da radi. Gramofoni su mehanički ispravni, no kod radija je situacija povezana s frekvencijama jer uređaji mogu raditi samo na određenim valovima, potrebne su antene itd.“, rekao je kustos.

  Izložbu „Glazbena zbirka u gostima“ otvorio je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je tom prilikom pohvalio temu izložbe i njezinu edukativnost, te pozvao Kutinčane da ju pogledaju.
  Uz uređaje izložba sadrži i plakate sa svim potrebnim informacijama o svakome od eksponata. Više gradova iskazalo je interes za ovaj postav koji će Kutinčani imati priliku razgledati do 03. svibnja.