GV Kutina: Predstavljen projekt “Eko reci park”

Prva sjednica Gradskog vijeća Kutine u ovoj godini protekla je znaku projekta Eko reci park, za čiju realizaciju u Kutini interes već duže vrijeme pokazuje tvrtka Energia naturalis.
  Grad Kutina naime već duže vrijeme prodaje zemljište u svojoj Industrijsko logističkoj zoni za veću proizvodnju koja će generirati gospodarstvo. Vijećnici su dosad imali priliku vidjeti prezentaciju projekta tvrtke Accolade VII češkog investitora koji je iskazao namjeru za kupnju ovoga zemljišta u svrhu izgradnje logističkog centra te dobio zeleno svjetlo, kao jedina tvrtka koja udovoljava natječaju. Istu namjeru sada je iskazala i tvrtka Energia naturalis kojoj je predstavljanje omogućeno na jučerašnjoj sjednici.
Vijećnici oporbe željeli su ovu prezentaciju skinuti s dnevnog reda smatrajući da tvrtka ne udovoljava natječaju, no Enna grupa, odlukom većine u vijeću, dobila je mogućnost predstaviti projekt. “Riječ je o tvrtki koja je dosad već uložila dosta novca u pripremnu dokumentaciju za ovaj projekt, riječ je o domaćoj tvrtki i treba im pružiti mogućnost da predstave projekt. Budući da se u javnosti mogu čuti oprečna mišljenja, treba dozvoliti da javnost bude upoznata o kakvom se projektu radi“, objasnio je gradonačelnik Zlatko Babić.

 Predstavnici Enna grupe gradskom vijeću detaljno su prezentirali cjelokupan projekt koji se sastoji od sortirnice, reciklaže i kogeneracije, a riječ je o investiciji od 350 mln eura. Time bi otvorili 450 radnih mjesta kroz nekoliko faza. Prva faza projekta prema predstavljenoj prezentaciji trebala bi biti završena do kraja 2027. godine i trebala bi zaposliti 240 ljudi. Tvrtka je predala ponudu za dostupnih 68 hektara zemljišta Gradu Kutini na kojem bi, kako ističe direktor Eko reci parka Krešimir Rendeli, uz pomoć suvremenih tehnologija reciklirali plastični otpad.

Pojednostavljeno, nakon sortiranja plastičnog otpada, od njega bi se proizvodila toplinska i električna energija, a dio reciklažnog otpada visoke kvalitete, stavljao bi se ponovno na tržište kao sekundarna sirovina. Značilo bi to reciklažu na razini nekih 25% plastičnog otpada isključivo iz Hrvatske, uključujući i kutinski otpad iz žutih kanti.
  Iz Enna grupe ističu kako nije riječ o spalionici nego o kogeneracijskom postrojenju odnosno cirkularnom gospodarenju otpadom što je na snazi u mnogim razvijenim zemljama EU gdje ima 500 ovakvih postrojenja dajući za primjer Sloveniju, Austriju, Finsku, Mađarsku…
 

O ovom projektu u Kutini se govori već duže vrijeme i od 2019. godine do danas on je postepeno prošao niz potrebnih procedura, od prostorno planske dokumentacije, do studije utjecaja na okoliš i lokacijske dozvole. U međuvremenu oformljena je i inicijativa Ne spalionici otpada čija je predstavnica Tatjana Rogar prisustvovala jučerašnjoj sjednici, no nije imala pitanja za investitora.

 Ono što kutinske gradske vijećnike, koji predstavljaju građane u vijeću, najviše zanima je utjecaj ovakvog projekta na okoliš i zdravlje građana. Vijećnica SDP-a Jasminka Molnar nije željela niti raspravljati o projektu, već se fokusirala na tehničku proceduru prema kojoj se, kako ona tvrdi, projekt nije trebao naći na dnevnom redu jer je rečeno da samo tvrtka Accolade zadovoljava uvjete natječaja.

Vijećnik Davor Malić (Domovinski pokret) mišljenja je kako kod takvih projekata treba biti oprezan i predlaže kako bi bilo dobro građane bolje upoznati s cjelokupnim procesom proizvodnje, možda i putem delegacije koja bi otišla u jedno takvo postrojenje, ali i porazgovarati s građanima koji žive u blizini takvih postrojenja da čuju njihova iskustva.

Vijećnik Dragutin Vagner predložio je detaljnu prezentaciju projekta građanima Kutine u velikom prostoru poput kino dvorane, kako bi se moglo postaviti više stručnih pitanja potencijalnom investitoru. Raspravljali su i vijećnik Robert Krpes (OIP) koji je izrazio skepsu prema projektu zanimajući se za utjecaj ovakvih postrojenja na zdravlje ljudi, vijećnik Jure Nikšić (HSU), te vijećnik Ivica Glibo, uglavnom rasprava je išla u smjeru potrebe za većom informiranošću ali i pitanja zadovoljavanja uvjeta natječaja.

Iz Enna grupe, a sukladno provedenoj Studiji utjecaja na okoliš, obrazložili su analize ovakvog projekta sa svih aspekata u smislu potencijalnih vrsta zagađenja te ga istaknuli kao neutralnog, odnosno projekta koji niti u jednom segmentu neće ugroziti postojeće stanje okoliša. Usprkos tome podozrivost Kutinčana prema ovom projektu i dalje postoji, a najviše kod mještana najbližeg naselja, Krč. Oni su i dalje ustrajni u tome da se ovakvo postrojenje ne smije graditi u njihovoj blizini.
  “Moje osobno mišljenje je da je Kutina dobra pozicija za ovaj projekt, da imamo razvijeno gospodarstvo i da bi se ta toplinska energija mogla koristiti i u Petrokemiji i za grijanje naših građana, prvenstveno u velikim zgradama kao što su Centar 1 i 2, neboder, te za grijanje ustanova Sportskog centra, osnovnih i srednjih škola, ali nisam za to da se izgradi postrojenje koje ne bi bilo u skladu s EU standardima i sukladno najboljim raspoloživim tehnologijama i naravno nisam za to da se izgradi nešto što je neprihvatljivo našim građanima i Gradskom vijeću“, rekao je Babić.  


 Jučerašnja prezentacija nije bila predmet donošenja odluka o prodaji zemljišta, već upoznavanje vijeća i javnosti s ponudom za izgradnju Eko reci parka i Eko energy parka u kutinskoj Industrijskoj zoni. Hoće li investitor krenuti u sljedeći korak, a to je uvjeriti gradske vijećnike i širu javnost o benefitima ovoga projekta za građane i gospodarstvo Kutine, ostaje vidjeti u narednom razdoblju.