Aktualni sat GV Kutine; najviše pitanja o infrastrukturi

Na Aktualnom satu Gradskog vijeća Kutine najviše pitanja koja su postavili gradski vijećnici odnosila su se na infrastrukturu na području grada. Vijećnica Nataša Vugrinović (HDZ) ukazala je na potrebe uređenja mjesnog doma u Zbjegovači koji propada, te nogostupa u Ilovoj od Crkve prema školi. 
Gradonačelnik je odgovorio kako se trenutno radi na domu u Repušnici i Husainu, te da je u tijeku izrada dokumentacije za energetsku obnovu domova u Jamaricama i Ilovoj za što se očekuju europska sredstva. Obnova doma u Zbjegovači, kako je istaknuo, je u planu, a morat će biti izvršena vlastitim sredstvima isto kao i obnova u domu u Radićevoj. Za obnovu krovišta u Zbjegovači u tijeku je priprema javne nabave i uskoro će se pristupiti obnovi toga doma. Što se tiče nogostupa u Ilovoj u pripremi je dokumentacija i kroz narednih godinu do dvije to bi trebalo biti izvedeno.

 Vijećnika Dragu Šivaka (SDP) zanimalo je kada će biti omogućeno spajanje na kanalizaciju u Fumićevoj ulici u Repušnici gdje je i započeo projekt Aglomeracije, te hoće li biti popusta na spajanju na vodovodnu mrežu. Rekao je i kako se dio građana ne želi spojiti na kanalizaciju jer im je to dodatan trošak. Šivaka zanima i uvid u projekt obnove doma u Repušnici.
Odgovor na pitanje oko Aglomeracije dao je direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak. Kako je rekao izvršenost radova u toj ulici je na 85% i ta će ulica biti u dogledno vrijeme u potpunosti završena. Što se tiče spajanja na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, Europski projekt uključuje značajan popust za građanstvo te su ukupni troškovi priključivanja oko 40-tak eura što značajan popust za građane. Što se tiče kanalizacije, neće se moći kalkulirati oko spajanja, jer je to zakonska obveza. Svi koji imaju kanalizacijsku mrežu ispred kuće dužni su se i na nju spojiti kako ne bi ugrožavali zdravlje i okoliš – ističe Šepak. Što se tiče projekta doma u Repušnici, on je izrađen u suradnji s udrugama i mjesnim odborom, financiran je kroz program ruralnog razvoja i rok za izgradnju je 365 dana. U UO za gospodarstvo dostupni su podaci o projektu.

 Vijećnica Milena Šimundić (HDZ) postavila je pitanje nastavka izgradnje vodovodne i plinske mreže u Selištu za koju postoji interes mještana, te kakva je procedura nakon potpisivanja peticije mještana. Zanima ju i situacija oko izgradnje vrtića. Prema odgovoru direktora Moslavine d.o.o. Selište nije bilo obuhvaćeno projektom Aglomeracije, kao i neke druge sporedne ulice. Takvi projekti financiraju se iz proračunskih sredstava ili iz ruralnog razvoja, čemu prethodi projektiranje, izrada troškovnika itd.
Što se tiče proširenje plinske mreže, odgovor je dao pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić. Na području Kutine je 90% kućanstava opskrbljeno plinom. Što se tiče same plinske mreže ona je u vlasništvu Kutine, ali je dana u zakup Eon  distribuciji. – Treba vidjeti koliki je zainteresirani broj kućanstava da bi mogli napravili analizu i dobiti podatke od distributera da li se u tehničkom smislu može provesti proširenje mreže. Inače sve što se radi na plinskoj mreži financira se iz zakupa plinske mreže, dodaje Krmelić.

Što se tiče dječjeg vrtića gradonačelnik je odgovorio kako je prolaskom na natječaj Ministarstva obrazovanja grad dobio 1,5 mln kn za novi dječji vrtić kod OŠ Z. Franka, zbog čega se, nakon problema s izvođačem radova, čekalo s nastavkom izgradnje. Najavio je i gradnju dva manja dječja vrtića u Kutinskoj Slatini i Repušnici. Za Kutinsku Slatinu u tijeku je javna nabava, a za Repušnicu se priprema dokumentacija i idejni projekt, kako bi bili spremni za sljedeći natječaj. Ova tri vrtića omogućila bi da sva djeca budu upisana u vrtić, te da se zatvore privremene jaslice koje su morale biti otvorene zbog nedostatka kapaciteta – rekao je Babić.
Osim infrastrukturnih pitanja bilo je riječi i o drugim temama. Vijećnik HSU-a Jure Nikšić tražio je kvartalna usklađenja cenzusa s mirovinama, jer se puno toga promijenilo samo od prošlog Božića do danas, odnosno Uskrsa. Dobio je pozitivan odgovor i to bi trebalo biti provedeno do kraja godine.

 Vijećnik Davor Malić predložio je da Velimir Kvesić i Mijo Drvarić, koji su dali svatko u svom vremenu, obol za stvaranje slobodne Hrvatske, dobiju zaslužena obilježja. Kako je odgovoreno, Drvarić već ima ulicu, a prijedlog za spomen na Velimira Kvesića, vukovarskog branitelja i saborskog zastupnika u 2 mandata, treba dati u proceduru nadležnom odjelu i nema razloga da se to ne realizira – odgovor je gradonačelnika.
Vijećnik Robert Krpes (OIP) tom je prilikom pohvalio uspjeh kutinskih veterana NK Moslavine, zatraživši da Sportski centar Kutina ponovo organizira malonogometni turnir kojega nema već 5 godina, a zanima ga i tko dobiva novac od najma Sportske dvorane. Što se tiče korištenja dvorane najam se plaća Sportskom centru Kutina, a podaci su dostupni u izvješćima SC-a, a što se tiče malonogometnog turnira, njega ne organizira grad, no nema razloga da se ne organizira – zaključak je gradonačelnika.
Nezavisni Vijećnik Davor Kljakić tom je prilikom ukazao na problem tražeći odgovornost unutar Komunalnih servisa Kutina zbog, kako ističe, grubih pogrešaka učinjenih prilikom prodaje grobnih mjesta i neugodnih situacija koje su pojedini građani doživjeli prilikom ukapanja pokojnika.