33. obljetnica SJP Ris Kutina

U Kutini je obilježena 33. obljetnica SJP Ris Kutina. U slavnoj postrojbi borili su se branitelji s područja Kutine, Novske, Garešnice i Ivanić Grada. Sudjelovali su u borbama na svim bojištima u Hrvatskoj. Istaknuli su se u akciji Medački džep, prvi su ušli u Okučane u akciji Bljesak. Važna je bila uloga Risova u Oluji. Kroz SJP Ris prošlo je 525 branitelja, osmorica su dale živote u obrani Hrvatske. Njima u spomen i svim braniteljima vijence su kod spomen obilježja položili članovi obitelji, hrvatski branitelji, izaslanici Vlade i Sabora RH te brojni građani.
„Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata najveći su hrvatski junaci. Hrvatska ima puno junaka, ali jedino su hrvatski branitelji ostvarili višestoljetni hrvatski san o slobodnoj Domovini.“, rekao je župan SMŽ Ivan Celjak. Kutinski Risovi i danas su aktivni, jer u radu kroz Udrugu SJP Ris pokreću brojne projekte i programe posvećene brizi o braniteljima, ali i mladima kojima prenose sjećanja i vrijednosti Domovinskog rata. Na tome im je zahvalio župan Ivan Celjak, jer su i obilježavanje ove obljetnice zajendički organizirali Udruga Risova i Sisačko-moslavačka županija.
Špiro Janović, izaslanik predsjenika Vlade RH i državni tajnik u ministarstvu branitelja dodao je i kako vlada svojim programima nastoji poboljšati kvalitetu života branitelja te je pozvao branitelje da koriste Veteranske centre, Braniteljske centre te da se odazovu na sistematske preglede. „I danas ste nam važni, jer i danas dajete svoj doprinos izgradnji Hrvatske.“, poručio je izaslanik Vlade RH.
Borba RIS-ova i hrvatskih branitelja za slobodnu i neovisnu Hrvatsku inspirativna je i danas. „U svim borbama i nastojanjima da izgradimo Hrvatsku, kad se sjetimo te borbe iz Domovinskog rata, ondu su sve ovo izazovi. A na njih ćemo odgovoriti najbolje u zajedništvu, kao što su i branitelji obranili Hrvatsku.“, poručila je Magdalena Komes, izaslanica Hrvatskog Sabora.
Ratni put kutinske je Risove tijekom cijelog Domovinskog rata odveo na sva bojišta. Risovi se s posebnim ponosom sjećaju oslobodilačkih akciju Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. Nezaboravni su dani na Velebitu pa Risovi i danas govore „Vi sa Velebita stanite u red za raj, jer pakao ste već prošli.“.
Pripadnici SJP Ris Kutina danas su okupljeni u Udruzi Ris Kutina. Uspješno su odgovorili izazovima te su uspješno aplicirali na brojne nacionalne i europske fondove te uspješno provode programe i projekte s ciljem unapređenja kvalitete života hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Posebno su ponosni na programe u kojima rade s djecom i mladima kojima žele prenijeti vrijednosti i istinu o Domovinskom ratu.