Udruga voćara i vinogradara Moslavine održala redovnu Skupštinu

Udruga voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine u subotu 25. veljače održala je redovnu godišnju Skupštinu.

Kako je tom prigodom istaknuo predsjednik Darko Kovačić, tijekom prošle, 2023. godine organiziran je veliki broj aktivnosti, a među kojima svakako vrijedi istaknuti Vincekovo kod obitelji Vurnek, radionicu orezivanja voćaka uz prigodna predavanja o zaštiti vinove loze i voćaka u njegovom obiteljskom voćnjaku, Bartolovo kod obitelji Šnajder, 19. Jabuku crveniku kod obitelji Hanžek, Martinje, te druženje uz kuhano vino na Badnjak. Osim toga organizirani su i edukacijski izlet u Međimurje, kao i sastanke s predstavnicima relevantnih institucija s temama vezanima uz aktualnosti u vinogradarstvu i voćarstvu, a posebice o problemu s navodnjavanjem. Nažalost, i tijekom 2023. godine nužno je bilo zatražiti postupak proglašenja elementarne nepogode, a osim zbog mraza, to se moralo učiniti i zbog olujnog nevrijemena.

Prilikom predstavljanja plana rada udruge za ovu godinu čuti se moglo kako se naglasak i dalje stavlja na održavanje tradicionalnih blagdana vinogradara, vinara i voćara, ali i na edukaciju.

Da u Velikoj Ludini ima zainteresiranih za bavljenje voćarstvom i vinogradarstvom, potvrđuje i činjenica kako se udruzi u prošloj godini pridružilo 20 novih članova te ih sada broji više od 130. Budući da je u većini slučajeva riječ o amaterima, cilj je edukativne aktivnosti usmjeriti upravo na njihove potrebe.

Prisustvom svojih predstavnika podršku Udruzi voćara i vinogradara Moslavine iskazale su i prijateljske udruge, ali i načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović te predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak.

U ime dugogodišnjih suradnika i prijatelja, Udruge vinogradara Marije Bistrice, domaćinima je na uspješnom radu čestitao predsjednik Stjepan Muhek. Tom prigodom pozvao ih je i na tradicionalno druženje u Mariju Bistricu, a za koje će pripremiti i zanimljive vinogradarske teme za edukaciju.

Načelnik Dražen Pavlović uz čestitke na radu posebno je istaknuo važnost druženja i edukativnih aktivnosti na kojima ova udruga ustraje, ali i organizaciju manifestacija koje promoviraju naš kraj. Osvrnuo se i na prirodne i tržišne probleme koji utječu na voćarstvo i vinogradarstvo, a posebice na projekt navodnjavanja koji članovi udruge s nestrpljenjem iščekuju.