Svjetski dan radija

Danas se obilježava Svjetski dan radija.

Na prijedlog Španjolske, 2022. godine Opća je skupština UNESCO-a 13. veljače proglasila datumom obilježavanja Svjetskog dana radija, u znak sjećanja na 1946., kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

U međuvremenu je ovaj datum postao sinonim za javna događanja diljem svijeta, s ciljem promicanja medijske kulture i društvenih vrijednosti.

2024.. međutim, u prvi plan ističe stotinu godina radija, razdoblje u kojem je postao medij koji je zasigurno najbliži ljudima, njihovim emocijama i razmišljanjima, šireći vijesti, zabavu i obrazovanje u svaki kutak svijeta.

U UNESCO-u su zamislili da tematiziranjem stoljeća tog medija, Svjetski dan radija 2024. godine široko može rasvijetliti izvanredna prošlost radija, njegovu relevantnu sadašnjost i viziju dinamične budućnosti.

Radujemo se sljedećem stoljeću radija, s tom se porukom javnosti obratila Audrey Azoulay, glavna direktorica UNESCO-a.

Azoulay podcrtava kako se radio – iako je statistički dosta popularan i uživa ogromno povjerenje javnosti – suočava sa sve većim izazovima digitalnih platformi, društvenih mreža koji se razmeću podacima o gledanosti i prihodima, što iza sebe kriju generacijske podjele.

UNESCO poziva svjetsku radijsku industriju u svim njezinim brojnim oblicima – komercijalnim, javnim, neprofitnim – da se pridruže ovoj globalnoj proslavi medija u ovom posebnom i ključnom trenutku na njegovu stoljetnom putu.

Audrey Azoulay, glavna direktorica UNESCO-a

U svojoj poruci Audrey Azoulay posebno izdvaja što se uz obilježavanje Svjetskog dana radija 2024. godine treba naglasiti:

– Neizbrisiva povijest radija i njegov snažan utjecaj na vijesti, dramu, glazbu, sport…

– Trajna upotrebna vrijednost radija kao relativno besplatne i prijenosne javne sigurnosne mreže tijekom hitnih slučajeva i nestanaka struje izazvanih prirodnim katastrofama i katastrofama izazvanim ljudskim djelovanjem kao što su oluje, potresi, poplave, vrućine, požari, nesreće i ratovi.

Svakako je neupitna demokratska vrijednost radija koji služi kao osnovni katalizator za povezivanje skupina koje su nedovoljno opslužene, uključujući imigrantske, vjerske, manjinske i siromašne.

Ta ista demokratska vrijednost radija značajna je i kod pritiska javnog mnijenja izraženog pod okriljem slobode govora u javnom prostoru.

„Izvanredno je postignuće za veliki medij masovnih komunikacija da nastavi svoju relevantnost u proteklih 100 godina i još uvijek bude snaga slobode izražavanja, radosti i znanja. Dok s ponosom pričamo njegovu priču, pozdravimo budućnost radija u sljedećem stoljeću”, poručuje glavna direktorica UNESCO-a.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

Sada kada svi imaju pristup radiju, taj se izum danas olako uzima zdravo za gotovo.

Međutim, nastanak ovog izuma bio je iznimno složen i dugotrajan proces. Već u drugoj polovici 19. stoljeća postojale su različite ideje o tome kako napraviti telegraf koji bi prenosio poruke na daljinu, a da pritom ne koristi ikakve žice. Čitav niz znanstvenih radova objavljen je na tu temu, pa ipak, njihove su pretpostavke dugo ostajale na teorijskoj razini, i to upravo zbog nepotpunog poznavanja prirode elektromagnetskih valova.

Između ostalog, poznato je da je i Nikola Tesla imao ideju o primjeni takve tehnologije, no prva osoba koja je sva prikupljena znanja provela u praksi bio je Guglielmo Marconi. Već 1894. kada je izumljen, njegov je stroj postigao velik komercijalni uspjeh, a s vremenom je radio postao nezamjenjiva tehnologija koja je uvelike oblikovala društvo u kojem živimo.

U današnje vrijeme često se doima da su suvremeni mediji, poput društvenih mreža, postali jedini oblik komunikacije, međutim, kao što se zloguke vizije starog glazbenog hita „Video killed the radio star” nisu ostvarile, tako ni internet nije ubio radio. Mnogi će se složiti da je radio još uvijek neizostavan dio naše svakodnevice – nekima je to pouzdani izvor informacija, drugima pak platforma za razonodu

Iako je glavna tema Svjetskog dana radija svake godine drukčija, univerzalna okosnica je povezanost društva i radija. Tijekom godina ta se povezanost obilježavala temama poput uloge radija u promicanju ravnopravnosti spolova i sudjelovanja mladih u javnom diskursu. Prije dvije godine tematizirao se odnos radija i povjerenja, prošle godine – u jeku saniranja posljedica razornoga potresa u Turskoj i Siriji, obilježavanje je bilo posvećeno vezi radija i mira. 

Danas iz UNESCO-a, uz današnji dan, poručuju kako je radio, pouzdani vodič u svijetu promjena

Radio je pobjednik pristupačnosti, neposrednosti i bliskosti, i postoji snažan javni interes da ga se štiti kao i naša dostupnost radiju.

Moć radija da se prilagodi različitim okolnostima pokazala se važnom više puta u povijesti. Od pružanja osjećaja sigurnosti i zajedništva u vremenima velikih svjetskih sukoba, do promicanja raznolikosti i uključenosti u miru, radio je zacrtao put za tehnologije koje su ga naslijedile, od televizije pa sve do interneta, ali se i sam prilagodio novim vremenima.

Radio zadovoljava našu potrebu da budemo informirani, kako u donošenju svakodnevnih odluka, tako i u izvanrednim vremenima i vremenima kriza.

Kroz proteklo stoljeće radio se dokazao kao medij od presudne važnosti u održavanju slobode mišljenja i izražavanja, često i jedini koji je opstao i djelovao u vremenima krize. (izvor: HRT)