Raspisan natječaj „Zavičajna riječ“ za najbolje prozne i poetske literarne radove

Povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika, koji se u cijelome svijetu obilježava 21.veljače, Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije raspisao je natječaj „Zavičajna riječ“ za najbolje prozne i poetske literarne radove učenika osnovnih škola. Radovi na temu „Rodni kraju, u srcu te nosim“, moraju biti napisani u zavičajnom jeziku.

Pravo sudjelovanja na natječaju, koji je otvoren do 15.travnja ove godine, imaju svi učenici osnovnih škola, a svaka škola može na natječaj poslati pet radova po kategoriji. Nagrade će biti dodijeljene za tri najbolja rada iz svake kategorije te će nagrađeni autori i voditelji biti pozvani na svečanu dodjelu nagrada.

Podsjetimo, UNESCO je 21. veljače proglasio Međunarodnim danom materinjeg jezika kako bi podsjetili da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti. Na popisu zemalja u kojima će uskoro nestati pojedini jezici (narječja i dijalekti) je – uz Bugarsku, Italiju, Grčku, Finsku, Norvešku i Letoniju – i Hrvatska.

Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije ovim natječajem za literarne radove učenika osnovnih škola „Zavičajna riječ“ želi doprinijeti očuvanju zavičajnih jezika te podsjetiti kako je lingvistička raznolikost jedno od najvećih bogatstava koje nam povijest ostavlja.

Detalji prvog natječaja „Zavičajna riječ“, kojim Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije želi doprinijeti očuvanju zavičajnih jezika u Hrvatskoj, dostupni su na mrežnoj stranici Kulturno – povijesnog centra Sisačko – moslavačke županije.