Održana prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Prošloga je tjedna, od 29. siječnja do 2. veljače, održana prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Kutina.

Akcija je započela u Petrokemiji gdje su radnici te tvornice tijekom dva dana darovali 127 doza krvi. Darivanju je pristupilo 147 osoba, a 19 ih je odbijeno iz zdravstvenih razloga. Trećeg dana akcija za građanstvo provedena je u Poduzetničkom inkubatoru Kutina. Darovano je 85 doza krvi. 108 osoba se odazvalo akciji, 23 osoba su iz zdravstvenih razloga odbijene,  3 osobe su se po prvi puta odlučile darivati krv. Akcija je zaključena u Domu kulture Popovača gdje je prikupljeno 68 doza krvi. 79 osoba se odazvalo akciji, 11 ih je odbijeno iz zdravstvenih razloga, a četiri osobe su se po prvi puta odlučile darivati krv.

Sva četiri dana akcije su protekle uredno i sveukupno je prikupljeno 280 doza krvi, 333 osoba se odazvalo akcijama, 53 osobe su odbijene iz zdravstvenih razloga i zabilježeno je sedam novih darivatelja krvi.

„Ostvareni rezultati ovogodišnje prve redovne akcije dobrovoljnog darivanja krvi očekivani su jer se radi o zimskom periodu kada su učestale prehlade, viroze i gripa, uglavnom respiratorne bolesti, tako da je i povišeni broj odbijenih osoba u skladu s tim očekivanjima.“ – pojasnila je Katica Zeman, ravnateljica GDCK Kutina.

Tijekom 2024. godine planirane su 4 redovne akcije dobrovoljnog darivanja krvi i 5 međuakcija darivanja krvi u kojima se planira prikupiti 1.700 doza krvi.