Kemijski doručak u Tehničkoj školi – posvećen Moslavčanki koja je izumila Sumamed

Tehnička škola Kutina po 5. je puta organizirala Međunarodni ženski kemijski doručak koji je pokrenula organizacija  IUPAC- Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju. 
  Događaj svake godine u isto vrijeme okuplja ljubitelje i promotore kemije, ljude iz različitih znanstvenih disciplina i obrazovnih stupnjeva, od srednjih škola, sveučilišta, industrije i vladinih organizacija, s posebnim naglaskom na potporu ženama i uklanjanju rodnog jaza u znanosti.
Svake godine u opuštenoj atmosferi u školskoj knjižnici kroz predavanja stručnjaka se uči, kroz radionice naučeno primjenjuje i provjerava, te sve završava doručkom i međugeneracijskim druženjem.

  Ove godine gost predavač bio je profesor dr.sc Bojan Matijević s Odjela prehrambene tehnologije Veleučilišta u Karlovcu. On je tom prilikom održao predavanje „Probiotici i zdravlje ljudi“ te upoznao prisutne sa znanstvenim postignućima na području probiotika, prebiotika, parabiotika i postbiotika te njihovog povoljnog učinka na ljudsko zdravlje.   U praktičnom dijelu druženja različite vrste probiotika poraslih na Petrijevoj zdjelici učenici su proučavali kroz mikroskop.

Događanje je bilo upotpunjeno i izložbom koja je bila posvećena našoj Moslavčanki, znanstvenici koja nas je napustila prošle godine, kemičarki Gabrijeli Kobrehel.
Treba reći da je Gabrijela Kobrehel kreatorica najkorisnijeg hrvatskog izuma, antibiotika Summameda kojega je otkrila kao dio Plivinog tima predvođenog dr. Slobodanom Đokićem.

Dr. Gabriela Kobrehel, dr. Slobodan Đokić, dr. Gorjana Radobolja Lazarevski i dr. Zrinka Tamburašev

 Ove godine kao iskusni organizatori događanja sudionici kemijskog doručka dobili su priliku predstaviti se u IUPAC Newslatter-u i svojim primjerom pozvati nove entuzijaste na organizaciju ovog događaja koji popularizira kemiju.