Vincekovo na Betlehemu

Vincekovo, blagdan sv. Vinka i prvi zapovjedani vinogradarski blagdan na izletištu Betlehem kod Kutine obilježila je Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina. Prve trsove orezao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine i tako označio početak radova u vinogradima. Proslavi su se pridružili i brojni građani Kutine.
Obrede Moslavačkog Vincekova uz početak radova u vinogradu i molitvu zaštitniku vinograda i vinogradara sv. Vinku za dobar urod i zaštitu vinograda predvodio je Ivan Smuk. U prikazu tradicijskih običaja KUD Repušnica prateći meštra ceremonije otpjevao je nekoliko vinskih pjesama, a obilježavanje početka radova u vinogradu završeno je litranijama.
Sveti je Vinko jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Bez obzira na studen, dubok snijeg ili kadkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa; tu će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.
Orezani se trs potom obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po pučkoj navadi praćeno pjesmom i svirkom.
U hrvatskim pučkim običajima još su zapovijedani blagdani Sv. Juraj 23. travnja, Sv. Ivan Krstitelj 24. lipnja, Sv. Mihovil 29. rujna i Sv. Martin, 11. studenog.
Moslavački vinogradara i vinari poštuju tradiciju i prirodu pa se pridržavaju i zapovjedanih vinogradarskih blagdana. Vjeruju kako su i zbog toga u posljednjih 30-ak godina postigkli izuzetne rezultate.
Škrlet, izvorna sorta vina iz Moslavine ponos je Udruge. Krajem 1990-ih Udruga je pokrenula klonsku selekciju Škrleta. Očuvali su Škrlet, vinsku djedovinu i revitalizirali ga. Škrlet je danas prepoznatljivo vino Moslavine. Prošla je vinska godina bila izazovna, ali vinari su zadovoljni Škrletom i ostalim vinima iz moslavčakih vinograda, koja će predstaviti na 30. izložbi izvornih sorti krajem svibnja u Kutini.
Moslavački vinogradari i vinari, uz blagoslov sv. Vinka nadaju se dobroj i novoj vinskoj godini.