Svečano je otvoren Dom za starije u DZ Kutina

U Kutini je otvoren prvi javni Dom za starije i nemoćne. Nekadašnje rodilište i ratnu bolnicu u Domu zdravlja Kutina Sisačko-mosalvačka županija preuredila je u ispostavu Doma za starije i nemoćne Sisak. Vrijednost je ulaganja 2 mln eura i to je najveći projekt financiran iz županijskog proračuna. U dom je smješteno 45 korisnika. Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike istaknuo je kako je otvaranjem ovog doma broj novih mjesta u staračkim domovina prešao 1900.
Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine zahvalio je županiji što je prepoznala potrebe građana Kutine i što je nakon silnih godina obećanja i čekanja u Kutini otvorena ispsotava županijskog doma za starije.
Kutina je desetljećima čekala dom za starije. Na području grada živi oko 6000 građana treće životne dobi. Tako kapacitet prvog doma za starije u Kutini ne zadovoljava potrebe. Župan Ivan Celjak, najavio je kako će u Kutini uskoro biti predstavljen projekt gradnje naselja sa 25 kuća za smještaj starijih i nemoćnih osoba. U tom će naselju 5 kuća biti potpuno prilagođeno osobama s invaliditetom i posebnim potrebama.
U prvom institucionalnom Domu za starije u Kutini trenuno je smješteno 45 korisnika. Za njih je osigurana potpuna skrb i njega u jednokrevetnim, dvokreventim i trokrevetnim sobama. Uskoro će u novouređenom prostoru biti otvoren i Dnevni boravak pa će usluge doma moći koristiti puno veći broj građana Kutine, najavila je Ružioca Čakširan, ravnateljica Doma.
Ministar Marin Piletić izrazio je zadovoljstvo što je otvoren dom. „Bila je to želja građana Kutine i Moslavine i sada je ta želja ostvarena. Sustav će se i dalje razvijati. Ali, veliki broj starijih građana želi ostati u svojim domovima u krugu svoje obitelji. Zato porećemo i programe tzv. Vaninstitucionalne brike o građanima treće životne dobi.“.
U Domu za starije i nemoćne građane u Kutini cijena smještaja kreću se od 540 eura do 880 eura. Na cijenu utječu razni kriteriji, a neki od njih su balkon, kupanonica… Cijene smještaja u župnijskom domu za starije povećane su od 1. siječnja ove godine. Na povećanje cijena utjecala su poskupljenja energenata, hrane i povećanje zaposlenika. Župan Ivan Celjak istaknuo je kako će za dosadašnje korisnike razliku u cijeni u potpunosti sufinancirati Sisačko-moslavačka županija.