Kako je izgorio Moslavina plin

Tvrtka Moslavina plin Kutina prestala je postojati. Izvijestila je to Udruga za zaštitu potrošača Kutina. Distributera plina, koji djeluje na području Kutine, Popovače i Velike Ludine u studenom prošle godine preuzeo je distributer Montcogim-Plinara d.o.o.. Odmah zatim, u prosincu 2023. Montcogim-plinara d.o.o. promijenio je ime u E.ON distribucija plina d.o.o.
Kutinska Udruga za zaštitu potrošača upozorila je kako građani, potrošači plina o ovim promjenama nisu bili službeno obaviješteni. Smatraju kako su novi vlasnici Moslavine plina trebali biti društveno odgovorni i izvijestiti građane o nastalim promjenama, jer „Moslavina plin d.o.o. građani doživljavaju lokalnom, domaćom vrtkom, stvaranu doprinosom prijašnjih generacija.
Udruga za zaštitu potrošača dodala je kako je Montcogim-Plinara d.o.o. sa sjedištem u Svetoj Nedelji pripojila Moslavinu plin iz Kutine, Plin-projekt iz Nove Gradiške i Koprivnicu plin.
Potom je E.ON distribucija plina d.o.o. sa sjedištem u Koprivnicim pripojila Montcogim-plinaru.
„Moslavin Plin d.o.o. sada djeluje pod nazivom E.ON Distribucija plina d.o.o. i ima sjedište u Koprivnici.
Očito se radi o okrupnjavanju distributera/opskrbljivača E.ON grupacije i jačanju njihove pozicije na tržištu plina.“, stoji u priopćenju Udruge za zaštitu potrošača Kutina.
Prema odlukama HERA-e javni opskrbljivači plina (po reguliranim cijenama) birani su za razdbolje do 30. rujna 2024. Tada će biti ponovo raspisan natječaj za javnog opskrbljivača plina, pa se može očekivati kako će se i E.ON natjecati za javnog ospkrbljivača na našem području. Distributer i opskrblnivač bi mogli biti ista grupacija. Kako će i hoće li to utjecati na cijenu plina za građane teško je reći, ali se u Udruzi potrošača Kutina nadaju „da procjene potrošnje za tromjesečna razdoblja neće biti višestruko veće, kako je to bilo prethodno,kada nisu uzete u obzir povijesne realne procjene iz Moslavine Plin.
U zaključku priopćenja Udruge za zaštitu potrošača Kutina nadaju se kako će sve najavljivane dobrobiti okrupnjenjih jakih i snažnih društava biti na korist građana i donijeti jeftiniju i bolju uslugu.