Robotičari SŠ Tina Ujevića predstavili svoj rad

Robotičare kutinske Srednje škole Tina Ujevića posjetio je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić sa suradnicima. Povod posjetu je njihov uspjeh na natjecanjima u robotici. Naime početkom ove školske godine sudjelovali su na svjetskom natjecanju iz robotike World Robot Olympiad u Danskoj gdje su ostvarili odlične rezultate

 Budući da su robotičari imali kvalitetnu podršku od strane Grada Kutine za odlazak na ovo natjecanje, bila je to prilika da im i uživo pokažu čime se točno bave.
  Kako se programira rad jednog robota prikazao je Franko Slota, a o radu u robotičarima govorila je i Eva Petranović. Slažu se da je riječ o zanimljivom području u kojem učenje ne predstavlja napor, već zadovoljstvo.

 Pod vodstvom prof. Damira Petravića robotičari škole broje 25 članova i članica. Kako ističe Petravić, interesa svakako ne nedostaje, a posebno veseli što imaju i dosta djevojaka, tako da je riječ o mješovitoj skupini. „Uključili smo se na želju djece, gdje oni timskim radom odrađuju zadatke koje su pred njih postavljeni. Izvrsni rezultati postignuti na državnom natjecanju rezultirali su odlaskom na svjetsko natjecanje u Dansku gdje su sudjelovale zemlje sa svih kontinenta. Tu nam je grad izašao u susret i nismo morali brinuti oko realizacije putovanja, na čemu im ovom prilikom zahvaljujemo“ rekao je prof. Petravić.  


 Ravnatelj škole Saša Sambolek osvrnuo se na početke  nastajanja ove slobodne aktivnosti u kutinskoj gimnaziji. „2018. godine napravili smo klub s tvrtkom GDI osnivajući STEM klub Antonija Novokmet posvećen našoj prerano preminuloj, vrlo uspješnoj bivšoj učenici. Tako je sve krenulo. Malo smo stali zbog korone, ali smo krenuli nakon toga dalje. Predsjednica robotičkog saveza dr. Ana Sović Kržić sa FER-a nam je pomagala u samim počecima kako bi krenuli dalje“, objasnio je ravnatelj škole u kojoj učenici s lakoćom upisuju fakultete prirodoslovnih, ali i drugih usmjerenja.

  „Kutina je grad tehnologije. Imamo Zajednicu Tehničke kulture koja puno radi s mladima, a trenutno je u tijeku i novi STEM projekt kojim ćemo nabaviti informatičku opremu za osnovne škole. Znači počet će se tamo, nastavlja se u srednjoj školi i to je dobar preduvjet za sve naše mlade koji će upisati tehničke fakultete“, zaključio je gradonačelnik te obećao podršku robotičarima i u sljedećim projektima.