Raste vodostaj retencije Lonjskog polja u Brezovici

Akumulirana oborina na području naše države kao i dotoci iz susjednih uzvodnih država, uzrokuju ponovni porast vodostaja pojedinih rijeka.
To znači visoke vodostaje, ali još uvijek ne ekstremne niti previsoke za postojeći sustav obrane od poplava, kažu u Hrvatskim vodama.
Od petka, 3. studenog, od 15 sati otvorena je ustava Prevlaka putem koje se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje čime se snižavaju vodostaji Save nizvodno od Zagreba.
Jutros u 8 sati, upravo na toj lokaciji, retenciji Lonjskog polja u Brezovici izmjeren je vodostaj od 9669 sm te su proglašene redovne mjere obrane od poplava.
Vodostaj rijeke Save kod Dubrovčaka iznosi 687 cm, što predstavlja određeni kontinuirani pad, te je ta lokacija trenutno pod redovnim mjerama obrane od poplave. Iste su mjere proglašene i za Savu kod Jasenovca čiji vodostaj iznosi 670 cm te je i dalje u blagom porastu.
Na području u našoj neposrednoj blizini, izvanredne su mjere od poplava proglašene na području Retencije Žutica, gdje trenutni vodostaj iznosi 350 cm te ušća Česme s trenutnim vodostajem od 457 cm.

Fotografija: Arhiva, PP Lonjsko polje