Proračun Sisačko-moslavačke županije za 2024. godinu iznosit će 283,2 milijuna eura

Na sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije usvojen je proračun za 2024. godinu koji iznosi 283.177.368,25 EUR.

U nazočnosti predstavnika Županije, proračunskih korisnika i medija proračun za 2024. godinu uoči sjednice Županijske skupštine predstavio je danas župan Ivan Celjak.

„Proračun Sisačko-moslavačke županije za 2024. godinu iznosi 283,2 milijuna eura. I dalje nastavljamo istim tempom i dinamikom u cilju razvoja svih područja u djelokrugu rada Sisačko-moslavačke županije, odnosno zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi“ – izjavio je župan Ivan Celjak.

PROJEKTI U SVIM DIJELOVIMA ŽUPANIJE

„U idućoj godini imamo nekoliko značajnih projekata koje ćemo započeti. Na području zapadne Slavonije iduće godine počinjemo s izgradnjom Gaming kampusa za koji smo u posljednje 2 godine izradili glavni projekt, dobili sve građevinske dozvole i osigurali sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju. U gradu Kutini završili smo naš Dom za starije osobe, a uskoro očekujemo i useljenje prvih korisnika i otvorenje doma. Svjesni da su u Kutini potrebe puno veće od trenutnog kapaciteta, još jedan veliki projekt u idućoj godini je izgradnja umirovljeničkog naselja od 25 kuća, poput onih koje smo izgradili u Glini i Petrinji i kakvo gradimo u Sisku. Isto umirovljeničko naselje od 25 kuća gradit ćemo i u Popovači“ – izjavio je župan Ivan Celjak pritom najavivši i dio značajnih projekata koji nas očekuju u sljedećoj godini.

Sukladno usvojenom proračunu Sisačko-moslavačka županija sljedeće godine nastavlja ulaganja u razvojne projekte i projekte obnove u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i gospodarstva na koje će biti usmjereno 93% proračunskih sredstava.

„Pri preuzimanju dužnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, zatekli smo minus od 51,5 milijuna kuna. To je bilo 8.lipnja 2021. godine, a mi smo kao dugoročni cilj postavili stabilizaciju financija. Međutim, taj dugoročan cilj smo pretvorili u kratkoročan jer smo već 2021. godinu završili s otprilike 800.000 kn u plusu.  Godine 2022., bez obzira na sve projekte koje provodimo, uspjeli smo uštedjeti oko 3,5 milijuna eura, a u ovoj godini do sada uspjeli smo uštedjeti 5,1 milijun eura. Iz toga proizlazi naša vještina, naša sposobnost da privlačimo sredstva iz EU fondova i iz nacionalnog proračuna i da tim sredstvima realiziramo brojne projekte na području Sisačko-moslavačke županije“ – rekao je župan Celjak pojašnjavajući kako je sadašnje financijsko stanje Županije rezultat menadžerskog pristupa upravljanju financijama.

U TIJEKU ULAGANJA U ZDRAVSTVENI SUSTAV U VRIJEDNOSTI PREKO 28 MILIJUNA EURA

Sisačko-moslavačka županija u ovom trenutku veliko je gradilište.

U tijeku su najveća ulaganja u zdravstveni sustav u posljednjih 50 godina, obnavljaju se nova i stara interna, Jodno lječilište, Odjel za citologiju i patologiju, nova i stara bolnica u Petrinji, grade se nove zgrade pedijatrije i bolničke kuhinje, a uskoro kreću radovi i na obnovi Odjela za psihijatriju i Odjela bolničke ljekarne.

Cjelovito se obnavljaju i objekti Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Sisku, Glini, Sunji i Dvoru, ambulanta u Sisak-Capragu, u Petrinji se gradi nova zgrada Doma zdravlja, a obnova je završena na ambulanti u Jabukovcu. Neovisno o obnovi, Sisačko-moslavačka županija ulaže i u održavanje i uređenje objekata u zdravstvu, pa je tako završeno uređenje ambulante u Galdovu, a u narednim danima obilježavamo i otvorenje novouređene ambulante u Kratečkom.

Ove godine počinju radovi na uređenju  ambulante u Topolovcu, a sljedeće godine planirana je  energetska obnova ambulanta u Cesarčevoj  ulici u Sisku te zgrada Doma zdravlja u Kutini, Novskoj i Popovači.

SMŽ JEDINI KORISNIK FONDA SOLIDARNOSTI  KOJI JE POVUKAO SREDSTVA ZA OPREMU

Županija je iz Fonda solidarnosti EU za obnovu i gradnju objekata u zdravstvu povukla ukupno 28,6 milijuna EUR te 7,8 milijuna EUR za medicinsku opremu.

UNUTARNJI BAZENI, WELLNESS, DVORANE, VANJSKI BAZENI, KONFERENCIJSKA DVORANA…SAMO DIO RAZVOJNIH PROJEKATA

U sljedećoj godini počinje realizacija projekta izgradnje medicinskog wellness&spa centra SMŽ u Sisku pokraj zgrade Jodnog lječilišta koja je također u obnovi.

„U gradu Sisku najznačajniji projekt koji ćemo pokrenuti iduće godine je izgradnja Lječilišta Jodno. Radi se o izgradnji nove zgrade površine 5100 m2, s 4 unutarnja bazena, wellnessom, sobama za masažu, multifunkcionalnom sportskom dvoranom, konferencijskom dvoranom, a isto tako ćemo iduće godine pokrenuti i izgradnju vanjskih bazena“ – izjavio je župan.

Procijenjena vrijednost izgradnje medicinskog wellness&spa centra SMŽ iznosi oko 13 milijuna EUR, a dio sredstava Sisačko-moslavačka županija osigurala je u proračunu za 2024. godinu.

Za potrebe Lječilišta Jodno gradimo novu zgradu i na području grada Petrinje, na mjestu bivše Voćarsko-vinogradarske škole koja će biti dio Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a nova zgrada sadržavat će najmoderniju opremu, uključujući i bazen za grupnu hidroterapiju.

Uskoro kreću radovi i na objektima Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot u Ravniku gdje će se u suradnji s Ministarstvom zdravstva ustrojiti Odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju stacionarnog tipa. Odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju projekt je od nacionalnog značaja, a Sisačko-moslavačka županija već je provela postupak javne nabave za izvođenje radova prenamjene postojećih objekata u Ravniku i izgradnju novih. Vrijednost tog projekta je oko 5,5 milijuna eura.

Veliki razvojni projekti u vrijednosti oko 27 milijuna EUR pokreću se i u Lječilištu Topusko i Top Termama gdje je planirano proširenje sadržaja te modernizacija i rekonstrukcija unutarnjeg bazena, wellnessa i dijela smještajnog kapaciteta.

UVODIMO NADSTANDARD U PODRUČJU OBRAZOVANJA

Za područje obrazovanja Sisačko-moslavačka županija je iz Fonda solidarnosti EU povukla ukupno 20.065.697,84  EUR.

Nakon potresa obnovljeno je 12 škola, a u ovoj godini završena je cjelovita obnova Gimnazije Sisak, SŠ Viktorovac i OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, izgrađene su nove zgrade OŠ Ivan Goran Kovačić Gora i Područna škola Nebojan, a pri kraju su radovi na i na SŠ Glina.

„Na području obrazovanja uvodimo nadstandard kroz našu Tehničku školu Sisak i Srednju školu Viktorovac.  Srednjoj školi Viktorovac omogućit ćemo da učenici i profesori vode hotel u Tuškanovoj kući u Sisku, a naša Tehnička škola Sisak je regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo za koji smo nabavili najmoderniju opremu te obnavljamo kompleks bivše vojarne u Lađarskoj ulici“ – rekao je župan Celjak.

1000 NOVIH MJESTA ZA UMIROVLJENIKE

Tijekom 2023. godine završena je obnova domova za starije osobe u Sisku i Glini, a u tijeku je obnova i Doma za starije osobe Petrinja.

Dom za starije osobe koji su stanovnici Moslavine čekali nekoliko desetljeća vlastitim sredstvima realizirala je Sisačko-moslavačka županija u Kutini, a useljenje prvih korisnika očekujemo u narednim tjednima. Budući da su potrebe za smještajem starijih osoba na području Moslavine veće od postojećih kapaciteta, po uzoru na županijska naselja u Glini, Petrinji i Sisku, u sljedećoj godini krenut će izgradnja novih županijskih naselja u Kutini i Popovači. Naselja u Kutini i Popovači imat će po 25 stambenih objekata što zajedno s Glinom, Petrinjom i Siskom čini ukupno 216 stambenih jedinica u koje ćemo smjestiti naše starije sugrađane,  a dio kuća bit će prilagođen osobama s invaliditetom.

Kapaciteti za smještaj starijih osoba povećavaju se i u Sisku za što je Sisačko-moslavačka županija kupila poslovnu zgradu u Capragu. U 2024. godini na zgradi će započeti radovi prenamjene, a u novom prostoru smjestit će se 75 novih korisnika.

SMŽ SE RAZVIJA, POŽELJNO JE MJESTO ZA ŽIVOT

U suradnji s Vladom RH i Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, na inicijativu župana Celjaka, na području Sisačko-moslavačke županije pokrenuti su postupci za povećanje stambenog fonda od čak 36 višestambenih zgrada.

U tijeku je već postupak nabave za izvođenje radova 13 takvih zgrada i to u Sisku, Kutini i Jasenovcu .

Također, Sisačko-moslavačka županija otvorenjem autoceste nikad nije bila bliža glavnom gradu Zagrebu, a za putovanje od centra Siska do centra Zagreba će biti potrebno svega 25 minuta.

Uzevši u obzir sva ulaganja, Sisačko-moslavačka županija razvija se kao mjesto poželjno za život, rad te dolazak i zasnivanje mladih obitelji.