Popovački aktualac obilježila rasprava vezana uz izbore za Vijeća mjesnih odbora

Na Aktualnom satu ovotjedne sjednice Gradskog vijeća Popovače aktualiziran je niz tema, a najviše ih se odnosilo na Vijeća mjesnih odbora, čiji se predstavnici biraju na izborima koji će se održati u nedjelju 3. prosinca.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović upitala je stoga gradonačelnika, za, kako je rekla, „nikad ranije viđenu koaliciju“. Naime, upitala ga je kako je moguće da HSP, stranka čiji je on predsjednik na lokalnoj razini, koalira sa SDP-om i HSLS-om. Gradonačelnik Josip Mišković na njezin je upit odgovorio kako ovu lokalnu samoupravu prije svega čine ljudi čiji je cilj razvoj grada, te kako osobno nema problema s koalicijama jer je nemoguće se poistovjećivati sa svjetonazorima koji su na višim političkim razinama.

Vijećnik Josip Vlašić (HSP) zamolio je gradonačelnika da prokomentira kako je moguće da se u protekle tri godine, kada je Mjesni odbor Gornja Gračenica vodio HDZ u tom selu ništa nije napravilo, a u posljednjih nešto više od godinu dana, kada je on postao izvanredni predsjednik, neke su se stvari ipak uspjele. Napomenuo je i kako se u tom naselju od strane HDZ-ovih kandidata obećavaju razne stvari.

Gradonačelnik je prokomentirao kako je riječ o politiziranju te je i u ovoj prigodi naglasio kako, nažalost, HDZ nije podržao gotovo niti jedan proračun iako su u njima bili planirani razvojni projekti u svim naseljima.

Vijećnik Rizo Mešić (SDP) nadovezao se na istu temu rekavši kako su on i stranka kojoj pripada vođeni ideologijom razvoja grada te kako ne vidi problem u spomenutoj koaliciji budući da je riječ o maloj sredini u kojoj se svi međusobno poznaju.

Vijećnik Branko Gregurek (HDZ)  napomenuo je kako je HSP stranka koja „šara“ kada je riječ o koalicijama, na lokalnoj razini tako surađuje sa SDP-om, a u županiji sa HDZ-om. Naveo je i kako „nema jedinice lokalne samouprave u kojoj svi sve prihvaćaju“. „Ne smeta  mene to što HDZ nije podržao proračun, ali me smeta to što vaša stranka na višim razinama čini sve da se osporavaju projekti kako bi gradska vlast ispala nesposobna“. – rekao je u komentaru gradonačelnik Mišković.

Vijećnica Nevenka Kundrata Carek (HSP) nadovezala se na raspravu komentarom o predizbornim obećanjima i plakatima koji se uoči nedjeljnih izbora imaju prilike vidjeti po svim naseljima. Pitala je stoga gradonačelnika na koliko je sastanaka mjesnih odbora bio nazočan.

Gradonačelnik Mišković u odgovoru je napomenuo kako se neki Mjesni odbori uopće nisu sastajali te s njihovim predstavnicima nije imao nikakvu suradnju. Među njima je i Mjesni odbor Gornja Jelenska iz kojeg vijećnica i dolazi. Napomenuo je stoga kako predsjednik toj Mjesnog odbora nije čak niti odazivao na  određene aktivnosti od strane grada, a nije niti davao prijedloge za dodjelu božićnica, kao niti sudjelovao u podjeli darova povodom sv. Nikole. Kao primjer dobre suradnje, unatoč tome što je na čelu Mjesnog odbora HDZ, gradonačelnik je istaknuo Voloder, a među aktivnim Mjesnim odborima spomenuo je i Donju Vlahiničku, Potok, Stružec te Donju i Gornju Gračenicu.

Na kraju, o ovoj je temi raspravljao i vijećnik Roman Rosavec (HDZ). Napomenuo je kako je svjestan činjenice da je proračun zakonski dokument koji se mora usvojiti, ali i „plan želja“. Također, napomenuo je i kako je uzavrela atmosfera budući da se bliže izbori, ali i kako je on, kada je bio član županijske vlasti, surađivao s gradom i dosta toga je napravljeno. Gradonačelnik je raspravu o ovoj temi zaključio rekavši da poštuje svaku osobu koja je nešto dobro napravila.