Održano predavanje o jačanju odgovornosti i podršci protiv alkoholne ovisnosti

U Knjižnici i čitaonici Popovača, povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti održano je stručno predavanje „U zajednici svi zajedno u cilju jačanja odgovornosti i podrške protiv alkoholne ovisnosti“.

Dio je to predavanja „Bolnica bez granica“, a održale su ga klinička psihologinja Jasminka Matić-Jogunica i voditeljica Dnevne bolnice za alkoholizam i druge ovisnosti Azijada Srkalović Imširagić.

Okupljene su tijekom zanimljivog predavanja upoznale s pojmom ovisnosti, ali i razlozima zbog kojih se osobe upuštaju u alkoholnu ovisnost. Osvrnule su se i na poraznu statistiku, posebice kada je riječ o ženama. Budući da oporavak vrlo često nije lagan, posebno su naglasile važnost podrške, ali i važnost šire zajednice koja mora sustavno preventivno djelovati od što ranije dobi. Osim toga, okupljene su upoznale s načinima liječenja, odnosno s radom Dnevne bolnice te tretmanima koji se ondje provode, ali i s radom lokalnog Kluba liječenih alkoholičara.

„Želimo da naši dvorci budu put povratka u humanizam, a ne zadnja stanica.“-  rekla je zaključno klinička psihologinja Jasminka Matić-Jogunica koja je u okviru „Bolnice bez granica“ već treći puta uspješno organizirala ovu edukativnu aktivnost u knjižnici.

Na predavanja predstavnica Neuropsihijatrijske bolnice nadovezao se i Slavko Jerković, policijski službenik za planiranje i prevenciju Policijske uprave sisačko-moslavačke. Tom prigodom naglasio je da se u okviru nacionalnog programa „Zdrav za 5“ preventivne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama provode već jedanaestu godinu, no, statistika kaznenih djela kada je riječ o ovisnostima, unatoč tome, je porazna.

Knjižnici je na suradnji, a okupljenima na zainteresiranosti zahvalila pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo – glavna sestra bolnice Danijela Čukelj, dok je predavačima i aktivnim sudionicima u raspravi zahvalila ravnateljica Knjižnice i čitaonice Ivana Vlašić. Događaju je nazočio predsjednik i Gradskog vijeća Saša Jagarčec.