Kutinski HDZ protiv povećanja stope poreza na dohodak, ali za novu odluku o gradskim porezima

Kutinski ogranak HDZ-a neće podržati prijedlog odluke gradonačelnika Zlatka Babića o podizanju stope poreza na dohodak, uslijed ukidanja prireza, no podržat će prijedlog nove odluke o gradskim porezima. Zaključak je to ogranka HDZ-a vezan uz novu poreznu reformu koji su danas predstavili na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.
  

Poznato je da Vlada RH od 1. siječnja ukida prirez koji bi trebao dovesti do povećanja plaća građanima i poziva čelnike jedinica lokalnih samouprava koji ovaj problem mogu riješiti autonomno, da ne posežu za povećanjem poreza na dohodak kako bi nadomjestili sredstva od ukidanja prireza. Čelnici gradova i općina u kojima vlada HDZ pozvani su na usvajanje ovoga prijedloga, te se HDZ Kutine kao nositelj vladajuće koalicije također opredijelio protiv podizanja stope poreza na dohodak koju je predložio gradonačelnik Zlatko Babić.
 

Predsjednik HDZ-a Kutina Ivan Crnac ističe kako će grad Kutina u 2023. godini ostvariti 23% više poreza na dohodak u odnosu na izvršenje proračuna iz 2022. , zbog značajnog povećanja plaća zaposlenicima na području Kutine, obrtima i OPG-ovima, te kako očekuju da će i u 2024. iznos plaća rasti najmanje za 10% u odnosu na 2023. „Razina poreza na dohodak koji pripada Gradu sa postojećim poreznim stopama ostvarit će se u iznosu planiranom u proračunu za 2024. i bez povećanja stope poreza na dohodak“, istaknuo je Crnac koji je ujedno i pročelnik za financije Grada Kutine. „Predloženom odlukom gradonačelnika kojom su maksimalno povećane porezne stope, zaposlenici, obrtnici i OPG-ovci dobili bi manje dohotke, a planirani iznos za proračun u 2024. može se ostvariti i bez povećanja stopa poreza na dohodak“, ističe pročelnik za financije, dodajući kako vijećnici HDZ-a takvu odluku na sutrašnjoj sjednici GV-a neće podržati.


 No, odluka o gradskim porezima bit će prihvaćena. Naime važećom odlukom iz 2020. bio je propisan smo prirez porezu na dohodak, a ne i porez na potrošnju i korištenje javnih površina, što je ukinuto kao olakšica poduzetnicima zbog situacije s COVID-om. Potrebno je donijeti novu odluku o gradskim porezima vezano uz porez na potrošnju, porez na  korištenje javnih površina i kuća za odmor. „To je pravedno, ali i nužno, kako bi se zadržala razina prihoda neophodna za ostvarivanje planiranih projekata i nadoknadio manjak nastao gubitkom prireza porezu na dohodak“, zaključio je Ivan Crnac, predsjednik GO HDZ-a Kutine. Svoj stav oko poreza predstavili su detaljnije u priopćenju za javnost.