Djeca s teškoćama uživala u kamišibaj kazalištu

  POU Kutina u suradnji sa udrugom Kozlići iz Zagreba organiziralo je izvedbu kamišibaj kazališta i radionica za djecu s teškoćama u razvoju u OŠ Zvonimira Franka u Kutini i OŠ Zorke Sever u Popovači.
Predstavu „Pale sam na svijetu“ uz autorstvo udruge Kozlići pogledala su brojna djeca djeca s teškoćama .  

 Udruga Kozlići prva je u Hrvatskoj prepoznala vrijednost japanskog kamišibaj kazališta koje u doslovnom prijevodu znači „predstava od papira“. Kami znači papir, a šibai je predstava. Riječ je o spoju likovne umjetnosti, književnosti i kazališta. Kamišibaj kazalište čini drvena kutija koja izgledom sliči na pozornicu te ilustrirane priče koje se nalaze u kutiji. Pripovjedač u zadanom tempu izmjenjuje ilustracije i priča priču. Ilustracije se izmjenjuju ili brzo, ili polagano ili se čak ostave dvije slike jedna pored druge, a sve da bi se postiglo što je više moguće posebnih efekata. Uloga pripovjedača je jednako važna kao i same ilustracije priče. On ili ona svojom mimikom lica i glumom pokušavaju uvući gledatelje u priču koja često može biti praćena raznim zvukovima i glazbom. Udruga Kozlići već godinama se bavi istraživanjem ove forme pripovijedanja, a u Hrvatskoj su izveli na desetke kako japanskih priča, tako i hrvatskih.

Ciljevi ovakvih programa su poticanje umjetničkog potencijala kod djece s teškoćama u razvoju i njihovo upoznavanje s različitim vidovima umjetnosti, što podiže njihovu kvalitetu života.  

Kroz kamišibaj priče s djecom se obrađuju teme iz škole ili obiteljskog i društvenog života. Na ovaj način program nudi mogućnost kontinuiranog korištenja stečenih vještina, odnosno mogućnost daljnjeg provođenja sličnog programa.

Naslov: Pale sam na svijetu Autor projekta: Udruga Kozlići
Izvođači i voditelji radionice: Relja Dušek, Vera Pfaff

Suradnik za djecu s teškoćama u razvoju: Iwa Dugač, mag. socijalnog rada; Udruga Zaželi Vanjska suradnica za likovnu umjetnost i ilustracije: Nikolina Manojlović Vračar, akademska slikarica i specijalist struke art-terapije Suradnik za glazbu: Vera Pfaff, akademska glazbenica i univ.spec kulturnog menadžmenta