COVID-19 i dalje prisutan u našoj županiji

Koronavirus u našoj zemlji i dalje je prisutan. U posljednjih 7 dana na području cijele Hrvatske zabilježeno je 206 novih slučajeva, a u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno je aktivno njih 5.

Nove varijante koronavirusa, a koje su oblici „Omikrona“, izazvale su zabrinutost širom svijeta. Najčešći simptomi su: curenje nosa, glavobolja, umor, hunjavica i upala grla, a često se pojavljuju i proljev, iritacija očiju i osip.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako je situacija s covidom još uvijek dobra, nemoguće je sa sigurnošću znati kako će se mijenjati, ali prema većini predviđanja, očekuje se porast broja oboljelih. Osobama koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika covida stoga se preporučuje docjepljivanje.

Iako je 11. svibnja ove godine Vlada RH proglasila kraj pandemije, sukladno potrebama, određene se mjere ponovno primijenjuju. Između ostalog, u brojnim je zdravstvenim ustanovama već obavezno nošenje zaštitne maske, a određene su bolnice već privremeno zabranile ili ograničile posjete.

U našoj županiji, testiranje je i dalje moguće u Sisku, Petrinji, Kutini i Popovači.

U Kutini se ono odvija, uz prethodnu najavu na telefon 044 630 845, utorkom i četvrtkom od 10:00 do 10:30 na lokaciji Službe za epidemiologiju.

U Popovači se testiranje odvija u NPB Dr. Ivan Barbot,  kod tzv. dvorca na testnom mjestu prizemlja II b odjela. PCR brisevi se uzimaju u ponedjeljak i petak u vremenu od 8:00 – 9:00 h. Brzo antigensko testiranje (BAT) provodi se svaki dan od ponedjeljka do subote u vremenu od 8:00 – 9:00 h.

U slučaju bilo kakvih upita, građani naše županije svakodnevno se mogu javiti dežurnoj epidemiologinji. U razdoblju od 16. do 26.11. to je Marija Starčević, dr. med.spec. epid., a kontaktirati ju mogu na broj 098 293 576.