Anđa Marić gostovala u Popovači

U Knjižnici i čitaonici Popovača, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, održano je predstavljanje knjige “Moja revolucija u 365 dana” autorice Anđe Marić.

Na samom početku, nekoliko riječi o životu autorice, citirajući par motivirajućih redaka iz njezinog romana za djecu „Afra“, rekla je ravnateljica popovačke Knjižnice Ivana Vlašić.  Potom je, zajedno sa svojim nakladnikom Nevenom Kepeskim, koji je ujedno bio i moderator razgovora, Anđa Marić pred punim auditorijem predstavila dirljivo i moćno štivo koje opisuje njezinu borbu s opakom bolešću, multiplom sklerozom.

„Nakon 55 minuta ovog druženja Vaši životi i razmišljanja više neće biti isti kao prije predavanja!“ –  započeo je Neven Kepeski promociju knjige „Moja revolucija u 365 dana“.

„Mi ljudi obično se vezujemo za svoje identitete, a ja sam ih sve izgubila doslovno preko noći. Nisam više bila pjevačica jer nisam mogla pjevati, nisam bila 24 sata majka svom djetetu jer nisam smjela biti s njim, nisam bila manekenka jer nisam mogla hodati, nisam bila voditeljica jer nisam mogla govoriti i onda sam skužila da sve to ja više nisam, ali da i dalje postojim i da neću odustati“ – kazala je uvodno autorica, a potom se osvrnula na samo nastajanje knjige.

Kako se moglo čuti, knjiga je dijelom transkript, a dijelom razrada 365 tema iz videa s njezina YouTube kanala, no istodobno je više od toga. Naime, na 244 stranice ovo djelo govori o hrabrosti, odlučnosti, samosvijesti, nepokolebljivosti i vjeri u život, a o čemu je autorica i svjedočila vlastitim životom.

Proživljeno iskustvo daje joj za pravo poručiti nam kako i najteže bitke nikad nisu unaprijed izgubljene, a svojim primjerom pokazuje kako je život svakog pojedinca vrijedan življenja.

„Nakon dugo godina odlučila sam napokon izaći iz svog autoimunog ormara u kojem sam se skrivala od života, jer me je bilo sram što sam slaba i trebam pomoć. I kad nitko nije vjerovao u mene, ja sam vjerovala. To moje putovanje i predanost rezultirali su ozbiljnom promjenom, revolucijom i osobnom evolucijom – postala sam žena kakva sam oduvijek htjela biti: dosljedna, predana, neslomljiva i ranjiva. Kao breskva – mekana iznutra, a čvrsta izvana. Hodala sam vatrenim poljima Mordora i preživjela. Sada stojim na drugoj strani i mogu podijeliti svoje iskustvo. Nije bilo lako, neću lagati, ali moguće je.“ – poručila je autorica.

Nakon razgovora, publika je pohrlila kupiti novu knjigu Anđe Marić koja je, uz autograme, dijelila fotografije, zagrljaje i poljupce.

Događaju je, među ostalima, nazočio predsjednik popovačkog Gradskog vijeća Saša Jagarčec, a bitan gost promociji knjige bio je i Anđin psić Pusa, koji je i ključan dio njezine revolucije.