“Istra kao drvo života” – gostujuća izložba novigradskog Muzeja Lapidarium

„Istra kao drvo života“ naziv je jučer otvorene izložbe u Galeriji Muzeja Moslavine. Nastala suradnjom dvaju muzeja, Muzeja Moslavine Kutina i Muzeja Lapidarium Novigrad ova je izložba Kutinčane upoznala s bogatstvom Istre kroz različite vidove umjetnosti.


 Na povijest suradnje dvaju muzeja podsjetila je ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić prisjećajući se gostovanje izložbe Muzeja Moslavine u novigradskom Muzeju Lapidarium gdje je prikazan dio postava kutinskog Muzeja.


  Muzejska savjetnica i kustosica Galerije Rigo novigradskog muzeja, dr. Jerica Ziherl predstavila je muzejski fundus koji sadrži djela različitih poetika, osobnosti i uvida u istarsku prošlost sa zajedničkim nazivnikom, a to je Istra – „terra magica, terra incognita“.

 „Za uzvratnu izložbu nismo mogli prikazati naš stalni postav ranosrednjovjekovnih spomenika iz 8. stoljeća, ali smo zato odlučili prikazati dio zbirke suvremene umjetnosti koja za narativ ima Istru. Tu su predstavljeni umjetnici koji žive u Istri ili su došli k nama pa su inspirirani Istrom“, rekla je dr. Ziherl.

 Među njima je i Marko Pogačnik, jedan od najpoznatijih suvremenih umjetnika u Sloveniji, kojega javnost poznaje i kao autora slovenskog grba i zastave.

Ovdje vidimo njegov holistički pristup zemlji jer smatra da zemlja liječi. Istru vidi kao stablo s korijenima u Alpama, nazivajući je „terra magica“ povezujući istarske gradove sa slovenskom Istrom. Tu su i druga poznata imena Dalibor Martinis, Marija Braut, Goran Škofić, Đanino Božić, Marčelo Brajnović i petnaestak drugih autora.


  Kako je tom prilikom rekla kustosica Muzeja Moslavine Jelena Batinić riječ je o konceptualnoj izložbi na kojoj možemo vidjeti mnoge isječke Istre, bilo u detalju, kroz crtež, bilo kroz video, apstraktno slikarstvo, fotografiju. Promatrač je taj koji razgledom izložbe može spojiti prikazane dijelove promišljanja o Istri iz kojih je vidljiva ljubav prema tome kraju, bilo zaboravljenom ruralnom krajoliku ili pak suvremenoj Istri.


  Kutinsku izložbu posjetio je i gradonačelnik Novigrada, Anteo Milos koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom dvaju gradova, a u Kutini mu je dobrodošlicu izrazila zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić.


 Projekt „putujućih muzeja“ podržava Ministarstvo kulture i medija RH.