Sisačko-moslavačka županija sustavno realizira projekte skrbi o starijim sugrađanima

Sukladno planovima odvijaju se radovi na obnovi i uređenju Doma za starije i nemoćne Sisak, kao i oni vezani uz povećanje kapaciteta, ističe ravnateljica te ustanove Ružica Čakširan.

„Uz veliku potporu Sisačko-moslavačke županije i našeg župana Ivana Celjaka uspjeli smo uistinu puno toga odraditi. Uredili smo i suvremeno opremili Fizioterapiju te zaposlili još dva fizioterapeuta, sad ih imamo tri, a zahvaljujući Županiji, nama svaki mjesec dolazi specijalist iz sisačke bolnice „Dr. Ivo Pedišić“, koji u Domu pregledava naše korisnike i propiše terapiju, koju naši fizioterapeuti provode.“ – pojasnila je.

Posebno je naglasila dobru reakciju na pandemiju COVID-a, ostvaren je dobar rezultat i zahvaljujući striktnoj provedbi mjera zaštite, ali i visokoj procijepljenosti pacijenata. Uz pandemiju, trag u djelovanju Doma, ostavio je i potres.

Nekonstrukcijska obnova počela je 25. svibnja prošle godine, trebalo je riješiti problem fasadne cigle koja je otpadala, što je ograničavalo djelatnost za korisnike.
„Uspjeli smo napraviti projekt na vrijeme i do Božića uspjeli useliti sve sobe. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uložio je u ovaj projekt više od 8 milijuna kuna.“ – rekla je i pojasnila kako se aktivnosti u Domu nisu prekidale, unatoč radovima.

„Zahvaljujući županu, koji je bio jako angažiran oko obnove, mi smo dobili jednu fasadnu oblogu, koja će bitno utjecati na cijenu grijanja. Naš je dom sada posve energetski obnovljen.“

Veliki je pomak nabolje i u Odjelu za demenciju, odnosno za osobe oboljele od Alzheimera. Milijun i pol kuna sredstava EU je upotrijebljeno za uređenje tog odjela. Od početka kolovoza useljeni su prvi korisnici, njih 14. Sisačko-moslavačka županija je partner u ovom projektu i jedina je županija izvan grada Zagreba, koja ima takav odjel.

Vezano uz proširenje, a koje je nužno zbog velike potrebe, ravnateljica je u dogovoru sa županom Celjakom razradila taj projekt na još jedan objekt u gradu Sisku.

Riječ je o zgradi koju je Županija kupila u naselju Caprag, a u kojoj će se odigurati smještaj za još stotinjak korisnika.
Drugi projekt u koji je sisački dom ušao je projekt Dnevnog centra u Novskoj, vrijedan 11 milijuna kuna, a koji je otvoren  14. listopada, a također vrlo važan je i projekt Doma u Kutini. Naime, Sisačko-moslavačka županija financira adaptaciju Doma zdravlja u Kutini, čiji će jedan dio biti ispostava sisačkog doma za pedesetak korisnika. Kutina će tako dobiti prvi javni dom za starije osobe. Riječ je o projektu o kojem se u Moslavini govori već 15 godina, a župan Ivan Celjak je pokrenuo njegovu realizaciju. Ta bi adaptacija trebala biti dovršena do sredine ove godine. Tamo postoji i prostor u kojem se može organizirati i dnevni boravak.
Kad se završe projekti u tijeku, a tu su i domovi u Petrinji i Glini, Sisačko-moslavačka županija će biti jedina županija u Hrvatskoj s ovako dobrom pokrivenošću domova i dnevnih boravaka za starije osobe, zaključila je Ružica Čakširan.