Održano Vincekovo u Velikoj Ludini

Na blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina, 24 .godinu zaredom u Općini Velika Ludina organizirano je obilježavanje.

Ove godine, Udruga voćara i vinogradara Moslavina ceremoniju buđenja vinograda i prvog orezivanja vinove loze, održala je u vinogradu obitelji Vurnek na tzv. Radićevoj kosi u Gornjoj Vlahiničkoj.

Ceremoniju je tradicionalno, uz tamburaše i pajdašice iz KUD-a „Mijo Stuparić“ predvodio Vladimir Bohatka. Zadovoljan odazivom uzvanika, kojih je bilo „kao u dobra stara vremena“ bio je predsjednik udruge Darko Kovačić.  „Na ovaj najveći blagdan svih vinogradara, a kako bi započeli Novu vinogradarsku godinu, skupilo se dosta naših vinogradara i vinara, te vinskih prijatelja, što me izuzetno veseli.  Nadamo se da će nas pratiti dobro vrijeme i da će kvaliteta proizvedenog biti dobra kako bi se opet s dobrim razlogom okupili na proslavi kod jednog od naših vinogradara.“ – rekao je Kovačić te zahvalio domaćinima, Branku i Branku Vurnek, koji su po drugi puta od kad se organizira ova proslava ugostili okupljene  u svojem vinogradu koji broji 300-tinjak trsova.

Okupljenima je na dolasku zahvalio i domaćin Branko Vurnek. Prema tradicijskom obredu, a kako i nalaže stari običaj u Moslavini, trsove je okitio kobasicama i špekom, a potom i poškropio vinom, te je orezao tri grančice s po tri pupa koje će držati na toplome, a kako bi se i sam uvjerio u ono što svi vinogradari žele, plodnu i rodnu novu vinogradarsku godinu.

Vinograde je tom prilikom blagoslovio velikoludinski župnik, vlč. Mato Sukalić, a manifestaciji je među brojnim građanima i predstavnicima lokalnih udruga nazočilo i vodstvo Općine Velika Ludina, načelnik Dražen Pavlović te predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenšćak.

Na kraju, nezaobilazno je bilo druženje uz kuhano i sirovo vino, kolače te pečene kobase i špek.