Županija osigurava besplatne obroke za gotovo tisuću učenika

Na Aktualnom satu Županijske skupštine bilo je interesa o projektu putem kojeg Županija osigurava tople obroke za školarce. Vijećnika Domagoja Kelovića (HDZ) zanimalo je koja je vrijednost projekta te koliko je učenika i škola u njega uključeno.

Župan Ivan Celjak je kazao kako tople obroke osiguravaju za sve učenike koji zadovoljavaju određene kriterije.

„Putem FEADA „Idemo na obrok“. Osiguravamo besplatne tople obroke za oko tisuću učenika, međutim osigurali smo dodatna sredstva i sufinancirali razliku cijene prehrane po obroku. Ranije je bila nešto iznad pet kuna, mi smo sufinancirali razliku do trenutne cijene, a trenutna cijena po obroku je nešto veća od sedam kuna. Uz to također sufinanciramo prehranu za sve učenike koji dolaze iz višečlanih obitelji, a uvjet je i primanje dječjeg doplatka. Dakle, osiguravamo prehranu, besplatan topli obrok, za sve učenike koji zadovoljavaju te kriterije“, kazao je Celjak.

Vijećnik Domagoj Kelović je također postavio pitanje oko stipendija kako za studente, tako i za srednjoškolce. „Što se tiče stipendija, imamo 4000 kuna stipendije za učenike, 5000 kuna stipendiju za studente i uz to smo uveli jednokratnu naknadu u iznosu od 5000 kuna za sve studente koji redovno upišu fakultet na području naše županije, a imaju prebivalište na području naše županije. Radi se javnim fakultetima, Metalurški fakultet u Sisku i Učiteljski fakultet u Petrinji. Zadovoljni smo jer ove godine je upisao najveći broj studenata s područja naše županije, Učiteljski fakultet. Što znači da imamo povećanje od otprilike 12 posto studenata s područja naše županije koji studiraju u Petrinji u odnosu na godinu ranije“, odgovorio je Celjak.