Popovčani postali članovi Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova

U Popovači je 3. prosinca u organizaciji Bratovštine održana  Viteška svečanost primanja i unapređenja u Europski vinski viteški red. Središnja svečanost, kojoj su nazočili čelnici ove organizacije, tom je prilikom održana u crkvi sv. Alojzija Gonzage, a prethodio joj je mimohod koji se protezao centrom Grada. 

Tom prigodom u staleški red Hospesa (pripravnika) prisegnuli su Ivica Florijanović, Rudolf Koncilja, Lovro Miklaužić, Ivan Mikulandra, Josip Mišković te Tomislav Trdenić. Riječ je o poznatim vinarima, vinogradarima te političkim dužnosnicima koji su u osobnom i profesionalnom području posvećeni vinarstvu i vinogradarstvu.

Naime, Viteški red je značajan europski čuvar vinske kulture, te djeluje na kulturno-društvenom području, neopterećen političkim, gospodarskim ili položajnim interesima.

Zadaća reda je njegovanje, unaprjeđenje i širenje vinske kulture i uz nju vezane djelatnosti, zatim prenošenje znanstvenih saznanja o vinu, veličanje i promidžba plemenitih vina i podupiranje njihovih najboljih svojstava, priznavanje kulturno-etičkih vrijednosti, kao i podupiranje socijalne i karitativne djelatnosti. Viteštvo je pripadnost ideji istinske plemenitosti duha. Konačno, Vitezovi vina zauzimaju se za sve lijepo, dobro i istinito, za idealne vrijednosti, plemenitu duhovnost, izvrsnost u enologiji i viteštvo kao takvo.

Spomenuti Hospesi obećanjem su se obvezali sa svojom čašću, da će i djelovati tako, a kako bi pridonijeli ugledu Europskog reda vitezova vina.

Europski vinski viteški red osnovan je još daleke 1468. a obnovljen i prilagođen novim suvremenim uvjetima 1984. u Austriji. Sjedište europskih vinskih Vitezova je u Željeznom u Gradišću, a jedan od najpoznatijih europskih vitezova i obnovitelj reda je svjetski poznati gradišćanski Hrvat, vinogradar i vinar, Mato Kliković. Glavni moto hrvatskih vinskih vitezova je „U slavu Boga i u slavu vina“, odnosno „In honorem Dei et in honorem vini“.