Predstavljena digitalizirana zavičajna zbirka Knjižnice i čitaonice Popovača

Projekt digitalizacije zavičajne zbirke za koji je Knjižnica i čitaonica Popovača dobila i financijsku podršku Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače uspješno je nakon dvije godine priveden kraju. Korisnicima Knjižnice u sklopu programa povodom Mjeseca hrvatske knjige rezultate su predstavile ravnateljica Ivana Vlašić i knjižničarka Kristina Lukačević.

Tijekom vremena kada su zbog pandemije koronavirusa mnogobrojne aktivnosti bile smanjene, Knjižnica je bila posvećena aktivnijem i potpunijem sređivanju i zaštiti knjižničnog fonda i inventara. Procesom digitalizacije ova, kako ističu, navrjednija zbirka zaštitila se od fizičkog habanja, odnosno sačuvala za budućnost, napomenula je ravnateljica.

Sam projekt provela je knjižničarka Kristina Lukačević koja je prilikom predstavljanja istaknula kako postupak digitalizacije zahtjeva podosta truda i vremena budući da se fizički treba odraditi skeniranje i spremanje svake stranice pojedinog izdanja.  Upravo zbog toga, redovito će se nadopunjavati.

Digitalizirana zavičajna zbirka Knjižnice i čitaonice Popovača ima 400-tinjak knjiga, kao i Moslavački list, Službene novine grada Popovače i časopis Dječje sunce, a zasad se može koristiti samo u prostoru Knjižnice.