8. Dani meda u Popovači

Proteklog vikenda u Popovači su održani 8. Dani meda. Manifestacija je to kojoj je cilj promocija pčelarstva i popularizacija pčelinjih proizvoda na području Grada Popovače i Općine Velika Ludina ali i cijele Sisačko-moslavačke županije. Uz izložbeno-prodajne štandove meda i pčelinjih proizvoda, organizirana su stručna predavanja te ocjenjivanje meda.
Ovu svečanost otvorio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec čestitajući pritom organizatorima jer manifestacijom promoviraju pčelarstvo te popularizaciju pčelinjih proizvoda na području Grada Popovače i Općine Velika Ludina. Također je naglasio kako Sisačko-moslavačka županija nizom mjera i poticaja pomaže pčelarima u njihovom radu.

Pčelari Udruge „Lipa“ imaju i sveprisutnu pomoć Grada Popovače, potvrdio je to i ovog puta gradonačelnik Josip Mišković. „Grad Popovača smatra da je pčelarstvo jedna od bitnijih poljoprivrednih grana, stoga iz svog proračuna, osim sredstava za rad Udruge, izdvaja i sredstva za svakog pojedinog medara. Grad direktno potiče svakog medara s područja Popovače s po 15 kuna po košnici kako bi se pčelinji fond iz godine u godinu povećavao“ – poručio je gradonačelnik Mišković.
Kako ističe Drago Plašćar, predsjednik Udruge „Lipa“, pčelari se izuzetno trude promovirati pčelinje proizvode stoga i organizira ovu manifestaciju koja je svojim sadržajem svake godine sve bogatija.

Ova svečanost bila je i prilika da se uruče priznanja najboljim pčelarima.  Brončanu diplomu za bagremov med dobio je Hrvoje Havlena, Srebrnu diplomu za lipov med dobili su Marijo Pomahać i Nada Šerbecki,  Srebrna diploma za bagremov med pripala je Mariu Mihaljeviću, a onu za med od amorfe dobio je Pčelinjak d.o.o.. Zlatnu diplomu za lipov med dobio je Marijan Hajek, a za medljikovac Dražen Kocet i Siniša Perko.

Siniša Perko ujedno je i šampion izložbe s osvojenim maksimalnim brojem bodova. Dodajmo kako je analiza uzoraka meda provedena na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Podsjetimo, uoči ovog, središnjeg dijela manifestacije, program 8. Dana meda krenuo je još 23. rujna višednevnim edukativnim predavanjima o pčelarstvu i upotrebi meda u prehrani koje su održane u OŠ Ludina, OŠ Popovača te područnoj školi u Potoku, podižući svijest među mladim naraštajima o značaju korištenja meda i pčelinjih proizvoda. Vrijedni članovi Udruge potom su kroz čitav prethodni tjedan svoje proizvode predstavljali na Izložbeno- prodajnim štandovima meda i mednih proizvoda u središtu Popovače, a građanstvo su počastili i bogatim mednim doručkom. Subotnjem otvorenju manifestacije u večernjim satima prethodila su i brojna stručna predavanja obuhvativši teme o proizvodnji pomoćnih zajednica, pčelinjim proizvodima i njihovom korištenju u svakodnevnoj prehrani za očuvanje zdravlja, te aktivnostima u Hrvatskom pčelarskom savezu.