Realizacija projekata ruralnog razvoja na području Kutine

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Ministarstvu poljoprivrede održala je sastanak sa gradonačelnikom Grada Kutine Zlatkom Babićem i pročelnikom UO za gospodarstvo Hrvojem Krmelićem na temu realizacije projekta iz Programa ruralnog razvoja na području Grada Kutine. Glavna tema sastanka su bili projekti rekonstrukcije domova u MO Banova Jaruga i Repušnica. Ova dva projekta imaju ukupnu vrijednost 13 milijuna kuna. Nakon što je Grad Kutina potpisao s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi Ugovor o financiranju rekonstrukcije Doma u Banovoj Jarugi, u tijeku je izrada projektne dokumentacije. Ovo je dosad najveća investicija u Banovu Jarugu – ukupna je vrijednost projekta 9,2 milijuna kuna, od kojih će Grad Kutina izdvojiti 1,8 milijuna.


 Kako je istaknuo gradonačelnik Babić ovim projektom napravila bi se cjelovita rekonstrukcija društvenog doma u Banovoj Jarugi te obuhvatilo kompletno uređenje unutarnjih prostorija koje bi potom bile namijenjene za sve predstavnike društvenih djelatnosti i udruge koje djeluju u Mjesnom odboru. U sklopu doma dogradio bi se dječji vrtić za 20-ero djece različitih skupina koja će imati 10-satni boravak. Djeci će se tako pružati redoviti program boravka u vrtiću, imat će adekvatne uvjete boravka i na raspolaganju educirane stručnjake i posebne programe kao što su programi ranog učenja jezika, likovni programi, sportski programi, organizirana druženja, izleti u prirodu i drugo. Projektom će se sagraditi i dječje igralište.
 Grad Kutina je sa Ministarstvom poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja u tijeku sa projektima Tip operacije 7.4.1 Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koji obuhvaća spomenutu rekonstrukciju društvenog doma u Banovoj Jarugi s dogradnjom dječjeg vrtića te rekonstrukciju vatrogasnog doma i turističko – informativnog centra u Repušnici.
 

Također u tijeku su projekti Tip operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture koji obuhvaćaju uređenje poučne staze Turski stol, zatim Podmjera 19.2. Provedba operacija unutar CLLD strategije koja obuhvaća izgradnju dječjeg igrališta u Kutinskoj Slatini čiji se projekt aplicirao preko LAG Moslavine.

Gradonačelnik Babić kao predsjednik LAG-a, također je upoznao ministricu Mariju Vučković sa realizacijom projekta kojima je nositelj LAG Moslavina, a realiziraju se preko mjera iz Programa ruralnog razvoja. (izvor:www.kutina.hr)