Od 1. kolovoza veće kazne za prometne prekršaje

Na konferenciji za novinare održanoj u Policijskoj upravi u Sisku, voditelj Službe policije Marijan Brnad i voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Ivica Solomun predstavili su javnosti novosti koje donose Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama  koji će stupiti na snagu 1. kolovoza 2019. godine.
 Brnad je naglasio kako nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja koja su detektirana kao najveći uzročnici najtežih stradavanja u prometu, a to su:
1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera. 


Upravo za te prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. 
 
Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovno počini neki od 8 navedenih najtežih prometnih prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.
 
Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za:
– nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje,
– nepropisan prijevoz djece u vozilu i
– nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.
Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na tisuću kuna. 

Ove, za sigurnost svih sudionika u prometu najvažnije izmjene možemo rezimirati zaključkom da su sa ciljem smanjenja broja najtežih prekršaja povećani iznosi novčanih kazni za tzv. „četiri ubojice u prometu“ – brzinu, alkohol, pojas i mobitel.  


Detaljnije se propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi. Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila. Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i li drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom. 
Pri tome će sudionicima u prometu od znatne koristi biti još jedna od novosti koju zakon uvodi. Naime, MUP će na svojim web stranicama, na brz i danas svima dostupan način, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, bez potrebe dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja, omogućiti provjeru stanja vozačke dozvole (važeća, ne važeća, ukinuta), broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak.
  
Zbog nepoštivanja svjetlosne i zvučne signalizacije vozača, kao najčešće utvrđenog  uzroka nesreća na željezničko cestovnim prijelazima, povećava se iznos novčane kazne za nezaustavljanje na pružnom prijelazu (crveno svjetlo, spuštena rampa), te uvode obligatorne zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi.
 
Naglasili su kako se uvode obligatorne zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi za:
– postupanje suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe,
– prekoračenje brzine koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine u naselju,
– prekoračenje brzine koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine izvan naselja,
– prekršaje vezane uz prednost prolaska i propuštanje vozila,
– prolazak kroz crveno svjetlo,
– nepropisno pretjecanje vozila,
– nepropisno pretjecanje i obilaženje vozila,
– pretjecanje drugog vozila u tunelu, na mostu, ispred vrha prijevoja ceste ili u zavoju kad je preglednost ceste nedovoljna,
– nepropisno pretjecanje vozila na ili kod pješačkog prijelaza,
– nepropuštanje pješaka na pješačkom prijelazu,
– vožnju pod utjecajem alkohola od 1,0 g/kg do 1,5 g/kg

Za razne radnje vozilom u prometu, kao što su uključivanje u promet, prestrojavanje, odnosno mijenjanje prometne trake, pretjecanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unatrag i sl. povećane su i novčane kazne.

Voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Ivica Solomun iznio je statističke pokazatelje prometnih nesreća i njihovih posljedica do 30. srpnja ove godine, s osvrtom na isto razdoblje protekle 2018. godine.

Na prometnicama se ove godine dogodilo 775 prometnih nesreća, što je za 1,2 % više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada se dogodilo 766 prometnih nesreća.
Dogodilo se šest prometna nesreća s poginulom osobom , što je za tri nesreće ili 33,3% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada se dogodilo devet ovakvih prometne nesreće. 
Evidentirano je 216 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, tri manje u odnosu na prošlu godinu, a s materijalnom štetom se dogodilo 553 prometnih nesreća, odnosno 2,8% više nego 2018. godine, kada se dogodilo 538 takvih nesreća.  

U prometnim nesrećama je smrtno stradalo sedam osoba, što je za dvije osobe ili 22,2% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada je smrtno stradale devet osobe.
Teške tjelesne ozljede zadobilo je 73 osoba, što je za četiri  osobe ili 5,8% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je teže ozlijeđeno 69 osoba, a lakše tjelesne ozljede zadobilo je 242 osobe, što je za 26 osoba ili 9,7% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada je lakše ozlijeđeno 268 osoba.

Uz nove izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, donesene zbog podizanja razine sigurnosti i prometne kulture na hrvatskim prometnicama, svim sudionicima cestovnog prometa želimo sigurnu, odgovornu i uzornu vožnju.