Ukrajinci u Lipovljanima obilježili dane Tarasa Ševčenka

Sjećanje na najvećeg sina Ukrajine, Tarasa Ševčenka, svake godine u Lipovljanima okuplja brojne Ukrajince, prijatelje Ukrajine, njihove predstavnike na svim razinama, članove ukrajinskog veleposlanstva u RH, a ove godine okupilo je i studente Ukrajinskog jezika sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Manifestacija se održava u sklopu obilježavanja dana općine Lipovljani.
 

Sve ih okuplja Kulturno prosvjetno društvo Karpati iz Lipovljana na čijem je čelu predsjednik Ivan Semenjuk.

KPD Karpati ispred svojih prostorija postavili su i spomen obilježje Tarasu Ševčenku, piscu, misliocu, umjetniku i borcu za slobodnu Ukrajinu, koje uz dane Općine Lipovljani pohode i obilježavaju polaganjem vijenaca zajedno s gostima tribine posvećene upravo Tarasu Ševčenku.

Program uz ovo obilježavanje otvorio je zbor KPD-a Karpati, a ovo je bila prilika za podsjećanje na Ševčenkova djela.

Riječi velikog pjesnika recitirali su učenici OŠ Lipovljani koji tamo pohađaju satove ukrajinskog jezika i kulture, ali i studenti ukrajinskog jezika u klasi profesora dr. Jevgenija Peščenka s Filozofskog fakulteta odsjeka Ukrajinistike, redovitog gosta ove manifestacije.


Skupu su se obratili i predstavnici ukrajinskog veleposlanstva u RH, te predsjednik Ukrajinaca na državnoj razini, Mihajlo Semenjuk. Ove godine skupu je nazočio i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik koji uz ostale manjine predstavlja i Ukrajince u Hrvatskom saboru.

Kajtazi im je dao puno podršku u radu uz naglasak da svoj jezik i kulturu ne smiju zaboraviti, te da i dalje ustraju na njegovanju ukrajinske kulture . upravo ovu kulturu njeguju i mnogi studenti koji nemaju ukrajinske korijene, ali studiraju ukrajinski jezik.

Načelnik Općine Ivan Horvat sa suradnicima pozdravio je sve pripadnike ukrajinske nacionalne manjine koja, kako je rekao, ima značajnu ulogu u identitetu Lipovljana kao multikulturalne sredine, s čime se ponose i pripadnici većinskog hrvatskog naroda koji u Lipovljanima složno žive s velikim brojem nacionalnih manjina. Upravo to ih i čini prepoznatljivima u Hrvatskoj i šire, a čemu svjedoči i značaj manifestacije Lipovljanskih susreta koji se održavaju pod najvišim pokroviteljstvom predsjednice države.