Spašavanje Petrokemije na čekanju

Sindikalci vjeruju u uspjeh dokapitalizacije

izvor: tportal.hr Spašavanje Petrokemije ide dalje, radnici se pitaju hoće li se ponoviti scenarij ‘Uljanika’

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prošli tjedan od Ine i Prvog plinarskog društva zatražila je da dopune dokumentaciju koja im je potreba za preuzimanje Petrokemije, tj. za njihovo sudjelovanje u dokapitalizaciji koja je tako ponovno samo nakratko odgođena

‘Agencija je 27. kolovoza 2018. godine zaprimila nepotpunu prijavu namjere provedbe koncentracije Ina/PPD i Petrokemija. Temeljem nepotpune prijave koncentracije, od podnositelja je zatražena dopuna prijave, koju Agencija od podnositelja (Ina/PPD) očekuje do kraja isteka zadanog roka 10. rujna 2018. godine’, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama AZTN-a.

Iz AZTN-a pritom podsjećaju da je u ovom slučaju riječ o koncentraciji koja ima europsku dimenziju i koja je prvo bila prijavljena Europskoj komisiji, nakon čega ju je ona na izričit zahtjev sudionika koncentracije uputila na odlučivanje AZTN-u. Poslije objave te vijesti dionica Petrokemije u petak je na Zagrebačkoj burzi pala za 25 posto, spustivši se sa osam na samo šest kuna. U ponedjeljak je porasla za 17 posto i tako se zaustavila na cijeni od sedam kuna.

Jutarnji list, objavio je u utorak kako su im u Ini rekli kako je postupak dopune dokumentacije dovršen i kako je riječ o normalnoj proceduri:

Davor Rakić, radnik Petrokemije i predstavnik Sindikata energetike, kemije i nemetala, rekao je tportalu kako on, ali i radnici vjeruju da će se dokapitalizacija dovršiti na vrijeme:

‘Ovo je normalna procedura, ali nažalost, ona dugo traje. Sve je trebalo završiti još 31. prosinca prošle godine, ali evo, opet nas je uhvatilo ljeto te godišnji odmori.

U siječnju smo reagirali dopisom Vladi, nakon čega se proces i ubrzao. Ne znam kakve papire AZTN sve treba za odlučivanje, ali ne vidim u čemu bi trebao biti problem jer Ina i PPD imaju podijeljeno tržište i u jednakim udjelima ulaze u Petrokemiju – ne vidim gdje bi moglo biti povrijeđeno tržišno natjecanje’, rekao je Rakić.

Upitali smo ga strahuju li radnici Petrokemije za svoje poslove i životni standard nakon što je izbila kriza u još jednoj kompaniji u kojoj velik udio ima država, pulskom Uljaniku:

‘Strahovi uvijek postoje, pogotovo kad se sve oteže tako dugo. Kao država smo prespori i neorganizirani da se nešto brzo napravi, no dok sve ide u pravom smjeru, ne vjerujem da bi netko bio tako neodgovoran da dovede dokapitalizaciju u pitanje.’

Ina je, podsjetimo, u svibnju izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati s PPD-om. O dokapitalizaciji Petrokemije, kao i o promjenama u Nadzornom odboru, bit će riječi i na glavnoj skupštini Petrokemije sazvanoj za 15. listopada.

Skupština Petrokemije je početkom srpnja donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala koji će se najprije povećati ulozima u pravima, i to s 42,9 na 492,9 milijuna kuna, odnosno za 450 milijuna kuna. To će se provesti izdanjem novih 45 milijuna dionica, nominale 10 kuna, a te će nove dionice upisati i uplatiti država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). Podloga za to je Vladina odluka iz svibnja o kupovini tražbina banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna.

Kako bi se pokrio lanjski gubitak Petrokemije, koju vodi Đuro Popijač, u iznosu od 242,6 milijuna kuna, skupština je donijela i odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala spajanjem dionica, i to s 492,9 na 100,3 milijuna kuna. Uz pokriće gubitka od 242,6 milijuna kuna, preostalih 150 milijuna kuna od smanjenja temeljnog kapitala unijelo bi se u rezerve kapitala.

Nakon toga bi se temeljni kapital sa 100,3 milijuna kuna povećao za iznos do najviše 450 milijuna kuna, tj. na najviše 550,3 milijuna kuna. Ta bi se dokapitalizacija provela uplatom u novcu, izdavanjem najmanje 40 milijuna do najviše 45 milijuna novih redovnih dionica pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna. Kupnjom tih dionica Ina i PPD preuzeli bi kontrolu nad Petrokemijom.