Sisački biskup u pastoralnom pohodu Župi Kutina

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 20. rujna i u nedjelju 23. rujna župu BDM Snježne u Kutini. Tom prigodom biskup je posjetio OŠ Vladimira Vidrića, SS Tina Ujevića, Tehničku školu, Dječji vrtić Kutina te Udomiteljstvo „Beatus“. Biskup je posjetio i Družbu sinova Bezgrješne kao i samostan Klanjateljica Krvi Kristove, a susreo se i s brojnim zajednicama vjernika i župljanima te članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 23. rujna svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio biskup u zajedništvu sa župnim vikarom Arturom Makarom i domaćim župnikom preč. Dragutinom Papićem koji je na početku i zahvalio biskupu na pastoralnom pohodu i svim susretima.

U homiliji biskup je rekao kako je, prije svega, cilj pastoralnih pohoda vidjeti redovito stanje svake župe, posebno pohvalivši bogat i raznovrstan vjernički život koji se ovdje događa. „Zadaća je nas biskupa i svećenika da ohrabrujemo svoju braću, ali kada mi vidimo vas, vaš život i vašu vjeru, vi ohrabrite nas i zato hvala vam na tome“, poručio je biskup.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Marku biskup je istaknuo kako ono nagovješćuje vazmeno otajstvo, središnje otajstvo Isusova poslanja i dolaska, jedinstven događaj muke, smrti i uskrsnuća, u kojem se sažima sav Isusov mesijanski nastup te nalazi sva naša vjera. „Krist koji je bio na križu raširio je ruke iz ljubavi prema nama, dao se raspeti iako je Sin Božji. On to je to učinio dragovoljno da isplati dug nas grešnika, da ono što smo grijesima napravili Ocu nekako nadomjesti tom najvećom ljubavi, jer veće ljubavi nema od one tko daje život za prijatelje“, rekao je biskup te se osvrnuo na drugi dio Evanđelja koje donosi razgovor učenika o tome tko je najveći. Ustvrdivši kako se do Boga najlakše dolazi po malenosti i poniznosti biskup je okupljenima poručio i kako se trebaju ugledati u Božju velikodušnu ljubav i imati srca jedni za druge. Na kraju biskup je ohrabrio župljane, osobito one koji još to mogu, da se ne boje života i ne boje postati obitelj s brojnom djecom jer jedino djeca mogu spasiti budućnost našeg naroda i Crkve.

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor „Gustav Baron“.

(SV)