Dokapitalizacije Petrokemije krajem godine?

Premijer  Plenković o Petrokemiji je razgovarao sa Fasimonom, novim predsjednikom uprave INA-e.

Pkenković je rekao da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje suglasnost Europske komisije oko pitanja dokapitalizacije Petrokemije. Dodao je da je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tijekom boravka u Hrvatskoj izrazila zadovoljstvo naporima Vlade oko dovršetka procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije na tržišnim principima, s ciljem održivosti poslovanja i nastavka proizvodnje.

Naime, Ina u svibnju izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom (PPD).
INA i PPD osnovali su zajedničku tvrtku Tera mineralna gnojiva koja bi trebala biti većinski vlasnik Petrokemije ukoliko dokapitalizacije dobije zeleno svjetlo EK iz Bruxellrsa. Neslužbeno se doznaje da bi INA trebala voditi financije, APPD komercijale o poslovanje Petrokemije.
Potvrđujući da se razgovaralo i o kutinskoj kompaniji, Fasimon je tek kratko komentirao da se nastavljaju pregovori i da se nada dogovoru o dokapitalizaciji. Podjednako šturo i uopćeno komentirao je i razgovore vezane uz rafinerijsko poslovanje koje je, kaže, “važno ostaviti u Hrvatskoj i namjerava ga se zadržati”, ali da to podrazumijeva da “bude profitabilno i održivo na duži rok”. Odluka o dokapitalizaciji Petrokemije donesena je još na srpanjskoj skupštini, a u Vladi se računalo da će se realizirati u listopadu.

S tim u vezi neslužbeno se čuje da se već neko vrijeme revno radi na definiranju dioničarskog ugovora, a Petrokemija je za sredinu listopada najavila i novu skupštinu za koju su predviđene (i) promjene u Nadzornom odboru. One, doduše, imenima ne prejudiciraju očekivanu buduću vlasničku strukturu, ali upućeni tvrde kako bi se u slučaju realizacije “dokapa” u međuvremenu to lako riješilo.

No, prilično je upitno može li se cijela priča o dokapitalizaciji odraditi u tom vremenu. Za neka pitanja vezana uz nju potrebna je pa je i zatražena suglasnost Europske komisije. Premijer Plenković očekuje da bi odgovor EK mogao stići u idućih nekoliko tjedana. Međutim, neki stručnjaci primjećuju da je nedavno kutinsku kompaniju posjetio i američki veleposlanik, a ističu i da nisu svi potencijalni ulagatelji podjednako zainteresirani da se dokapitalizacija obavi što prije.

Pritom se ponajprije aludira upravo na Inu kojoj se, tvrde, ne žuri, a uz Prvo plinarsko društvo je strateški dobavljač (i vjerovnik) Petrokemije te bi nakon dokapitalizacije (pretvaranja potraživanja u kapital) trebala postati i jedan od ključnih dioničara.

Financijaši ističu i da Ina, tj. Mol kao njezin najveći dioničar ima jake pregovaračke pozicije i da pregovore o Petrokemiji na toj relaciji treba vezati uz druga otvorena pitanja između Mađara i Vlade. Inače, u dokapu Petrokemije otprije se računa i na uloge novca državnog Janafa i HEP-a, dok je manje izvjesno ulaganje mirovinskih fondova. Tko god sve participirao u toj operaciji, danas se čini da bi se ona mogla pomaknuti bliže kraju godine. No, to bi opet otvorilo problem likvidnosti.