Biciklisti putem Fra Ma Fua prošli kroz Kutinu

U Kutini je danas bila prva prolazna stanica biciklističke karavane u čast Franje Fuisa koja je krenula iz Virovitice, a na cilj će stići 20. rujna u Fažani gdje se održava festival Fra Ma Fu.
Na taj način će Virovitica simbolično predati Fažani domaćinstvo Fra Ma FU festivala koji je rođen i odvijao se u Virovitici, rodnom gradu Franje Martina Fuisa.

Festival Fra Ma Fu dobio je ime po pseudonimu Franje Martina Fuisa, jednog od prvih hrvatskih reportera koji je svoje reportaže objavljivao 20-ih godina prošlog stoljeća.

Fra Ma Fu je poznat po tome što je na svoje reporterske zadatke putovao gotovo isključivo biciklom. Ovaj reporter, novinar i pustolov neupitno je ostavio dubok trag u svijetu novinarstva, a kako bolje odati mu počast nego krenuti njegovim stopama, rekao je Goran Gazdek, novinar i direktor festivala Fra Ma Fu.

Četvero biciklista, krenulo je rutom iz Virovitice, Fuisova rodnog grada do Fažane, mjesta održavanja festivala, s ciljem da se vidi, doživi i sazna što je više moguće, baš kako bi to i Franjo M. Fuis učinio.

Mario Koren (49), Dragoljub Marković (60), Davorko Vukašinović (47) i njegova kći Anamaria Vukašinović (23)na put su krenuli jutros iz Virovitice, a prvu dionicu završili su u Kutini, večeras će prenoćiti u Sisku.

„Ponosni smo i sretni što na ovaj način možemo biti dio međunarodnog festivala koji baštini ime slavnog reportera i na taj način skrenuti pozornost ne samo na njegova djela već i na značaj biciklizma kao rekreativnog sporta i ukazati na brojne biciklističke staze kao bitan dio hrvatske turističke ponude“, kaže Mario Koren.