Župan održao tradicionalan prijam za vatrogasce povodom blagdana Svetog Florijana

Povodom obilježavanja blagdana svetog Florijana župan Ivan Celjak održao je prijem za članove Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije. Ovo je bila prilika da se razgovara o ulaganjima u vatrogastvo te da vatrogascima zahvali na svemu što svakodnevno rade.

„Hvala vam na svemu što radite za nas, što vašim djelovanjem čuvate naše živote i imovinu, što je vaša primarna djelatnost. Često zanemarimo i ostale aktivnosti u kojima sudjelujete, aktivnosti kojih ste nositelji, a koje ne spadaju u vašu primarnu ni sekundarnu djelatnost. Vi ste uvijek tu i kada vas god trebamo i pozovemo, uvijek pomažete i nikad ne kažete – nemamo vremena, ne možemo –  i na tome vam zaista hvala od srca. Vi ste zaista najsvestranija sastavnica operativnih snaga Sisačko-moslavačke županije“ – rekao je župan Ivan Celjak i osvrnuo se na razdoblje povijesnih ulaganja u vatrogastvo na području županije koje je determinirano potresom.

„U tijeku je javni poziv vrijednosti 12,3 milijuna € što bi trebalo biti dostatno za obnovu svih objekata koje koriste Dobrovoljna vatrogasna društva i Javne vatrogasne postrojbe. Ranije je nabavljena i oprema vrijedna 3,3 milijuna €. U županijskom proračunu, za razliku od 2021. godine, kada smo imali nešto manje od 100 000 €, ove godine imamo u više od 200 000 € za vatrogastvo. Uređujemo prostor u zgradi komande za županijsku zajednicu i siguran sam da ćemo zajedničkim radom unaprijediti vatrogastvo“ – rekao je župan Ivan Celjak.

Na dobroj suradnji zahvalio je i predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić koji je istaknuo kako su vatrogasci na području Sisačko-moslavačke županije u 2023. godini odradili oko 4 000 intervencija.

 „Nije bilo potresa i poplava, ali olujna nevremena poharala su naša sela u Moslavini, zapadnoj Slavoniji, dijelu Siska. Nadam se da će ova godina ipak biti malo mirnija i da ćemo raditi na pomlađivanju članstva i osposobljavanju članova“ – rekao je Brlečić i dodao kako Vatrogasna zajednica Sisačko-moslavačke županije posljednjih godina broji sve više i više.

Prema statističkim podacima u županiji imamo 2037 operativnih članova sa liječničkim pregledima, 235 profesionalnih vatrogasaca u 4 javne vatrogasne postrojbe te 8 profesionalnih vatrogasaca u DVD-ima. Zajednica ima i 2484 izvršnih/djelatnih članova, 1466 pričuvnih članova, 463 vatrogasnih veterana, 1665 članova vatrogasne mladeži i 2211 vatrogasnog podmlatka; 116 počasnih članova te 1524 pomažućih članova.

„Brojka je to s kojom se zaista možemo ponositi.“ – zaključio je Brlečić  i najavio Županijsko vatrogasno natjecanje podmlatka i mladih, 30. lipnja, u Desnom Trebarjevu.