Održana 41. Smotra folklora Moslavine

U kutinskom Domu kulture 11. svibnja održana je 41. Smotra folklora Moslavine, a koja je ujedno bila i izlučna smotra za Županijsku smotru folklora “Martinski susreti”. Događaj je to u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine i  Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ koji se odvijao uz pomoć POU Kutina, dok su mu pokrovitelji i podupiratelji Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Kutina, Sisačko- moslavačka županija i Hrvatski sabor kulture.

Smotra je okupila 400-tinjak plesača, pjevača i svirača iz 17 skupina koje djeluju u 16 društava s područja gradova Kutine, Popovače, Novske i Siska te općina Velike Ludine i Martinske Vesi. 11 skupina nastupilo je u kategoriji izvorni folklor, a 6 u kategoriji koreografirani folklor.

Okupljene je na početku programa pozdravio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić naglasivši pritom zadovoljstvo organizacijom ove tradicionalne smotre u Moslavini koja je okupila vjerne čuvare tradicijske baštine.

Smotru je otvorila izaslanica župana i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić. Zahvalila je pritom kutinskom Gradskom savezu na domaćinstvu i odličnoj organizaciji. „Zaista sam ponosna na veliki broj kulturno-umjetničkih društava u Moslavini. Zahvalna sam svima koji čuvaju tradiciju i baštinu svoga kraja i koji su zalog za budućnost kulturnog amaterizma na području Sisačko-moslavačke županije. Također, ponosna sam i na ansamble i društva s područja cijele naše županije koji su ovoga puta u kategoriji koreografiranog folklora predstavili folklornu građu naše zemlje, od Moslavine, preko Slavonije do Like i Međimurja.“ – rekla je Ivanka Roksandić.

U kategoriji izvorni folklor svoje su scenske prikaze pjesama i plesova Moslavine predstavili  KUD-ovi „Mijo Stuparić“ Velika Ludina, „Moslavina“ Kutina, „Husain“, „Stružec“, „Banova Jaruga“, „Ivančice“ Kutina, „Ilova“, „Repušnica“, „Potočanka“ Potok i „Šartovac“ te dok je pjesme i plesove Posavine prezentirao KUD „Tišinčani“ iz Tišine s područja Martinske Vesi.  

U kategoriji koreografirani folklor s pjesmama i plesovima koje su naslijedili od svojih predaka predstavile su se Češka beseda i Matica Slovačka iz Međurića, KUD „Šubić“ iz Novske prezentirao je građu svoga kraja, FA „Etno Siscia“ Slavonije, FA „Ivan Goran Kovačić“ Like, dok se KUD „Moslavina“ predstavio građom iz Međimurja.

Nakon završetka Smotre održan je Okrugli stol na kojem su selektori Hrvatskog sabora kulture, dr.sc. Tvrtko Zebec zadužen za ples, Tomislav Habulin zadužen za glazbu i Josip Forjan zadužen za narodno ruho iznijeli svoju analizu, te mišljenja i preporuke.

Generalno, iskazali su zabrinutost zbog nastupa nešto manjeg broja društava, ali i zbog nešto manje kvalitete izvedbi u odnosu na smotre koje pamte iz ranijih vremena. Što se tiče pohvala, najviše njih odnosilo se na narodno ruho koje je posebno pripremljeno za ovu prigodu, ali i za pjesme i plesove koji su nakon dugo vremena ponovno prikazani publici.

Prema odluci stručnog povjerenstva, a koja je obrazložena na Okruglom stolu, na Županijskoj smotri u Martinskoj Vesi, 8. lipnja, u kategoriji izvorni folklor nastupit će KUD „Mijo Stuparić“ Velika Ludina, KUD „Repušnica“ Repušnica i KUD “Banova Jaruga” Banova Jaruga, koji će, kao i sada, prezentirati folklornu građu svojih mjesta. U kategoriji koreografirani folklor nastupit će KUD “Moslavina” Kutina i KUD “Ivančice” s koreografijama vezanima uz običaje Jurjeva i Ivanja, KUD „Šubić“ Novska s pjesmama i plesovima Zapadne Slavonije te Matica Slovačka Međurić sa spletom pjesama i plesova svoje djedovine.