Održan 5. Palačinka kup

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Srednje škole Viktorovac Sisak, u središtu Siska, 10. svibnja, održan je 5. Palačinka kup, natjecanje učenika u pripravljanju palačinki.
Natjecanje je otvorio župan Ivan Celjak istaknuvši kako je ono još jedna prigoda za promicanje potencijala Sisačko-moslavačke županije.
„Palačinka kup je prigoda da naše srednje škole, koje sudjeluju u natjecateljskom dijelu dodatno promoviraju svoje programe, kao što su ih promovirali i na Festivalu srednjih škola. Međutim, ovo je prigoda i za posjetitelje izvan naše županije da upoznaju Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, što znači da Palačinka kup doprinosi proširenju turističke ponude, obzirom da imamo čak pet škola koje su došle izvan naše županije. Ovo je također prigoda da učenice i učenici pokažu svoje sposobnosti, vještine i znanje pred svojim prijateljima, drugim učenicima, profesorima, posjetiteljima što je iznimno važno za sigurnost učenika u dijelu obrazovanja za koji se pripremaju. Vrlo smo zadovoljni ovakvim manifestacijama, posebno zato što one privlače naše sugrađane svih životnih dobi“ – rekao je župan Celjak.


Na Palačinka kupu sudjelovalo je sedam škola u natjecateljskom dijelu te dvije osnovne škole čiji su učenici također pripremali palačinke. Riječ je o Ugostiteljsko-turističkom učilištu Zagreb, Trgovačko-ugostiteljskoj školi Karlovac, Srednjoj školi Augusta Šenoe Garešnica, Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar, Obrtničko-tehničkoj školi iz Slavonskog Broda, Srednjoj školi Topusko i Srednjoj školi Viktorovac te najuspješnijim na Malom palačinka kupu, Osnovnoj školi Popovača i Osnovnoj školi 22. lipnja Sisak.
Ove godine to se radilo na dva načina, uz tradicionalne pekle su se i bezglutenske, a konobari su radili barske mješavine.
Uz to, učenici Srednje škole Viktorovac koji se školuju za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar, mjerili su građanima tlak i kontrolirali razinu šećera u krvi.
U glazbenom dijelu programa nastupili su Pop rock škola, zbor i klapa Osnovne škole Popovača te dramska skupina Srednje škole Viktorovac Sisak.
Za posjetitelje i ljubitelje klasičnog deserta i ove je godine podijeljeno više od 1000 palačinki koje su im na kušanje ponudili učenici Srednje škole Viktorovac Sisak.


Najuspješniji sudionici Petog palačinka kupa su učenici Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod u kategoriji izgleda i okusa dok je Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac pobijedila u kategoriji količine ispečenih palačinki.
U pripravi barskih mješavina u kategoriji izgleda i okusa pobijedila je Nikolina Mandir iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb te Lirijana Jakšić iz Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac u kategoriji stručni rad barske mješavine.