Obilježen Međunarodni dan sestrinstva

U Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača 11. svibnja obilježen je Međunarodni dan sestrinstva.

„Na spomen medicinskih sestara i tehničara misao nam odlazi na svijet vrlina, koje od njih i očekujemo. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana sestrinstva glasi „Naše medicinske sestre – naša budućnost“ te u izazovnim vremenima vremenima u kakvima danas živimo možemo reći da je naš posao nezamjenjiv, utječe na mnoge ljude, obitelji i cijelu našu zajednicu, i to je vrijednost koju moramo čuvati.“ – naglasila je glavna sestra bolnice Danijela Čukelj i dodala kako je bolnica izuzetno ponosna na 288 medicinskih sestara i tehničara, od čega je 19 magistara i dipl. medicinskih sestara i tehničara, 49 prvostupnica i prvostupnika sestrinstva dok su ostale medicinske sestre i tehničari srednje stručne spreme. „Broj je to koji je zadovoljavajući i sve zadaće i izazove koji se postavljaju pred nas možemo obavljati neometano“ – pojasnila je.

Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ kontinuirano održava edukacije medicinskog osoblja, a ove godine uoči  Međunarodnog dana sestrinstva održan je 1. Nacionalni dan palijativne skrbi u Hrvatskoj. Da su upravo medicinske sestre i tehničari temelj brige o zdravlju pacijenata te da su ulaganja u njihovu edukaciju itekako važna, naglasila je ravnateljica bolnice Marina Kovač. „Uloga medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu općenito pa tako i kod nas u bolnici je zaista velika. One su te koje najveći dio posla odrađuju, one su najbrojnija skupina. Bez medicinskih sestara u našim timovima ne bi bilo niti kvalitetne zdravstvene zaštite, niti kvalitetne zdravstvene usluge, niti kvalitetne zdravstvene njege naših pacijenata. Ono što stalno potičemo, potičemo jedan timski rad u bolnici gdje je, uz liječnika i medicinska sestra, neizostavni dio tima. Medicinska sestra je ta koja praktički 24 sata brine o pacijentu i veliki dio i skrbi i brige upravo provode medicinske sestre.” – rekla je ravnateljica.

Događaju su uz brojne medicinske sestre i tehničare nazočili i drugi djelatnici bolnice, ali i uvaženi gosti, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić te gradonačelnik grada Popovače Josip Mišković sa predsjednikom Gradskog vijeća Sašom Jagarčecom.

Da su medicinske sestre i tehničari važna karika, ne samo u zdravstvenom sustavu, već i u društvu, naglasio je tom prilikom gradonačelnik Popovače Josip Mišković.  „Imamo izuzetnu sreću što Neuropsihijatrijsku bolnicu imamo u svojem gradu, ne samo zbog toga što je gospodarski subjekt, već i zbog toga što podiže razinu zdravstvene zaštite naših građana. Čestitam stoga našim medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan te im zahvaljujem na njihovoj brizi za pacijente.“– rekao je gradonačelnik.

Međunarodni dan sestrinstva u ime župana Ivana Celjaka i svoje osobno, čestitao je predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić: “Prigoda je da se zahvalim svim sestrama i tehničarima. Oni su temelj našeg zdravstva i mi ćemo u njega nastaviti kontinuirano još značajnije ulagati.“

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, održana je i 8. Međunarodna likovna kolonija u suradnji s Popovačkom udrugom likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ te je provedena javnozdravstvena akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.

Predsjednica PULS-a „Moslavački štrk“ Marija Pukec Žigić istaknula je kako su se na ovogodišnju koloniju odazvali brojni autori iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Mađarske te je tom prigodom izrađeno više od 100 likovnih djela koja će krasiti prostore bolnice, ali i biti predmetima aukcije krajem godine.

“Svi s nestrpljenjem cijelu godinu očekuju ovu koloniju, jer ih uvijek moslavački srdačno dočekamo. Znaju da je to s velikim humanitarnim predznakom i zaista ih to veseli.“ – rekla je Pukec Žigić i podsjetila na dosadašnje uspješne aukcije koje su omogućile uređenje bolničkih prostora, ali i nabavku potrebne opreme.

Kako je istaknula ravnateljica bolnice Marina Kovač, ovogodišnja aukcija bila bi namijenjena za nove prostore Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju koja se gradi u Ravniku.

Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju na dan 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu, istaknuto je to tijekom programa obilježavanja tog dana.

Naglasiti treba kako popovačka bolnica ove godine obilježava 90. obljetnicu svog uspješnog rada, a obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva samo je djelić programa koji je tom prigodom pripremljen.