Obilježen “Hrvatski dan šećerne bolesti”

U Neuropsihijatrijskoj bolnici „dr. Ivan Barbot“ Popovača i ove godine, 14. svibnja, obilježen je „Hrvatski dan šećerne bolesti“.

Hrvatski dan šećerne bolesti posvećen je svim oboljelima, njihovim obiteljima, te zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji su direktno i indirektno uključeni u proces liječenja ove kronične bolesti, ali i svima onima koji promjenom svojih stilova života mogu utjecati na to da šećernu bolest izbjegnu ili je barem odgode neko vrijeme, a u slučaju da se je ona ipak razvila, da ju na vrijeme otkriju.

Okupljene je uvodno predstavila ravnateljica bolnice Marina Kovač, a potom je Irena Ištvanić Vuger, dr. med., specijalist internist, subspec. endokrinologije i dijabetologije održala predavanje na temu „Kako postići ciljne vrijednosti šećera u krvi i spriječiti razvoj komplikacija šećerne bolesti?“.

_cuva

Tijekom predavanja poseban naglasak je stavljen i na predijabetes kao rizični čimbenik za nastanak šećerne bolesti. Predijabetes je stanje u kojem se šećerna bolest još može spriječiti ili odgoditi promjenom životnih navika, među kojima su ključni gubitak viška kilograma, tjelesna aktivnost najmanje 30 min dnevno (ili 3x 10 minuta dnevno) i pravilna uravnotežena prehrana (povećanje unosa povrća, a smanjene unosa šećera i alkohola).

Nakon predavanja svi zainteresirani sudionici mogli su u sklopu javnozdravstvene akcije besplatno procijeniti svoj rizik za razvoj šećerne bolesti, izmjeriti vrijednosti krvnog tlaka, šećera u krvi, tjelesnu težinu, visinu i indeks tjelesne mase te dobiti besplatna savjetovanja o pravilnoj prehrani i promijeniti štetnih životnih navika u zdrav stil življenja.

„Hvala svima koji su nam se pridružili u obilježavanju Hrvatskog dana šećerne bolesti za naše bolje i zdravije sutra.“ – poručuju iz NPB Popovača.