Župan Celjak u posjetu Velikoj Ludini

Načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović i direktor Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije Stipo Šapina potpisali su Sporazum o sufinanciranju obnove mosta i prometnice u Velikoj Ludini.

Riječ je o rekonstrukciji ceste duljine otprilike 1 km, u Ulici sv. Mihaela, a koja se proteže od centra naselja do groblja. Vrijednost radova je oko 800 000 €, a financiranje će biti realizirano prema već uvriježenom sustavu 50:50, od strane ŽUC-a i Općine.

Kako je pojasnio direktor ŽUC-a Stipo Šapina, ovim Sporazumom, uz rekonstrukciju ceste koja će sada biti širine 5,5 metara, obuhvaćena je i rekonstrukcija mosta preko potoka Ludinica te izgradnja pješačke staze od 1,6 metara te javne rasvjete. Uz to radi se i rješavanje oborinskih voda tako da će ta prometnica imati sve uvjete za bolje prometovanje te će biti znatno sigurnija.

Kako je istaknuo načelnik Dražen Pavlović, rekonstrukcijom ove prometnice, bit će obnovljene praktički sve županijske ceste području općine. Zadovoljan je stoga načelnik sa suradnjom, kako sa Županijskom upravom za ceste tako i sa Sisačko-moslavačkom županijom.

Potpisivanju Sporazuma nazočio je i župan Ivan Celjak koji je tom prigodom naglasio uspješnu dugogodišnju suradnju s ovom općinom, posebno naglasivši kako je u posljednje dvije godine po ovom modelu financiranja, 50:50, obnovljeno oko 11 km prometnica.

Trenutno se odvija ishođenje građevinske dozvole, a zatim slijedi sam odabir izvođača, a kako bi tijekom ove jeseni radovi mogli i započeti. Po potpisivanju Sporazuma predstavnici Županije, Općine i ŽUC-a obišli su navedenu prometnicu.

U nastavku posjeta Općini Velika Ludina sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, a u pratnji općinskog načelnika, obišao je i Osnovnu školu Ludina te lokaciju na kojoj će se graditi nova sportska dvorana.

Riječ je o županijskoj školi koja ima 176 učenika raspoređenih u 16 razrednih odjela, a koja bi od ove jeseni trebala započeti s radom u jednoj smjeni.

Važno je znati da se Općina Velika Ludina, u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom, Lječilištem Topusko i Top-Termama, javila na natječaj Ministarstva turizma i sporta te joj je odobreno 6,2 milijuna € za izgradnju dvorane. Dvoranu će, uz učenike, koristiti i mjesni klubovi te udruge, za razne kulturne, sportske i turističke manifestacije.

Kako je pojasnio načelnik Dražen Pavlović, općina je u prethodnom razdoblju kupila dva zemljišta na kojima će se ona graditi. Sva dokumentacija je spremna te sada predstoji raspisivanje javne nabave za izvođenje radova. Završetak radova trebao bi biti do sredine 2026. godine. „Mi smo jako zadovoljni što ćemo imati trodjelnu dvoranu, a koja će se moći pregrađivati, sa 500 sjedećih mjesta. To je naš najveći EU projekt, do sada smo na 10-ak projekata dobili oko 2 milijuna eura, a za samo ovaj je ostvareno 6,2 milijuna eura.“ – pojasnio je načelnik i zaključio kako će ovaj projekt doprinijeti kvalitetnijem i ugodnijem životu svih stanovnika Velike Ludine.

Sisačko-moslavačka županija uvijek je podržavala projekte ove škole, a na dio njih se osvrnuo sam župan. „Ovdje smo uložili u našu školu, kao što ulažemo u obrazovanje diljem Županije. Imamo nove uređaje u kuhinji, što je važno kako bi se pripremali što kvalitetniji obroci za naše učenice i učenike. Sufinancirali smo izvođenje radova u cilju povećanja prostora za boravak, tako da imamo 26 učenika u boravku, što je iznimno važno. Htio bih naglasiti da ćemo i ove godine osigurati besplatno ljetovanje za sve učenike četvrtih razreda svih osnovnih škola u Splitu, pa pozivam ravnatelja, učitelje i roditelje da omoguće djeci da idu u Split i ove godine.“ – rekao je župan.

Uz izgradnju nove sportske dvorane, škola svakako očekuje i realizaciju niza drugih projekata, a uz pomoć Županije.

Kako je naglasio ravnatelj Tomislav Pavlović, riječ je o dogradnji škole koja će omogućiti jednosmjenski rad, ali i o  podršci pri provedbi Erasmus projekata po kojima je ova škola poznata već više od 10 godina. Upravo u njoj, tijekom ovoga tjedna borave učenici i učitelji iz Njemačke, a u sklopu spomenutog Erasmus projekta pod nazivom „Akreditacija“.